Site icon Editia de Dimineata

Heterosexual? TikTok folosește filtre neobișnuite pentru a bloca comentarii publice

Televiziunea publică germană ARD a lansat o amplă cercetare a modului în care platforma video TikTok cenzurează libertatea de exprimare a utilizatorilor.

Puțini își mai aduc aminte că TikTok s-a numit în trecut musical.ly, un portal video, unde oamenii erau încurajați să uploadeze clipuri scurte cu dansuri și cântece. Între timp, rebranduirea a transformat aplicația într-un loc de unde oamenii, în special tinerii, culeg informații despre războiul din Ucraina sau criza energetică.

Aplicația se bazează foarte mult pe funcția de comentarii, care pare mult mai permisivă decât pe Twitter, de exemplu. Jurnaliștii de la ARD au scos însă la iveală că algoritmul folosit de TikTok pentru a scana conținutul comentariilor este cel puțin neobișnuit.

Practic, programatorii de la TikTok au creat un algoritm extrem de simplificat, prin care dacă un comentariu conține un anumit cuvânt atunci acel comentariu nu va fi niciodată public. Adică, el nu va fi șters, doar că nu o să îl vadă nimeni și nici nu o să îți dai seama de asta.

În acest sens, jurnaliștii au creat mai multe conturi noi prin care au testat o sumedenie de cuvinte și de combinații. A rezultat că cel puțin 20 de cuvinte sunt blocate de algoritmul TikTok, adică toate comentariile care conțin unul dintre aceste 20 de cuvinte nu vor fi niciodată publice.

Printre aceste cuvinte se număra gaz, heterosexual, sclav sau sex. Dacă utilizatorii își dau totuși seama că acel comentariu nu e văzut de nimeni, Tiktok își rezervă dreptul să nu comenteze asemenea decizii.

”Din păcate, ura își găsește mereu un drum pe astfel de plaforme. Trebuie să folosim astfel de tehnologii pentru a căuta proactiv după comentarii care încalcă propriile noastre reguli sau care pot fi asociate unui comportament de spam”, a comentat un purtărtor de cuvânt al TikTok, pentru ARD.

Algoritmul mai și greșește

Totuși, cum poate cuvântul ”heterosexual” să fie banat. ”În acest caz, nu este o încâlcare a regulilor noastre, ci o decizie eronată de a selecta aceste comentarii ca fiind potențial nocive”, au recunoscut cei de la TikTok.

Ei se declară dispuși să își îmbunătățească sistemul de cenzurare a comentariilor, astfel că în viitorul apropiat, o echipă de cercetători foarte atent selectați vor avea acces la sistemul de moderare API.

Maximilian Pichlmeier este unul dintre utilizatorii de succes ai platformei TikTok în Germania. Pe profilul său, el se ocupă cu subiecte din sfera LGBTQ+.

”Ura își croiește mereu propriul drum. Dacă eu pot să folosesc cuvinte precum gay sau homosexual în postarea mea, dar cei care folosesc aceste cuvinte în comentarii nu o pot face, atunci nu poate avea loc un dialog, fiindcă eu nu văd ce mi-a răspuns acea persoană. Asta nu mai reflectă realitatea și in niciun caz nu va opri valul de ură”, consideră el.

Exit mobile version