Site icon Editia de Dimineata

Holeră în Republica Moldova. “Sperăm să nu treacă granița!” Bonus: ce virus dispărut de 20 de ani a fost găsit în canalizarea londoneză

Depistarea în Republica Moldova a microbului care provoacă holera a pus în gardă autoritățile sanitare de la noi.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenţionare pentru populaţie şi toate unităţile medicale din judeţ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

„Avem datoria aceasta, întrucât judeţul Suceava este un judeţ la graniţă. Noi avem un trafic crescut acum, atât cu persoane din Ucraina, refugiaţi, avem tabere de refugiaţi pe teritoriul judeţului, dar avem şi studenţi din Republica Moldova la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Noi ne-am făcut datoria, în primul rând ca şi instituţie de sănătate publică, de am atenţionat cabinetele, unităţile medicale pentru atenţie sporită în acest sens, dar de asemenea am făcut apel şi la populaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, scrie HotNews.

Aceasta a explicat că „este primordial să evităm scăldatul în bălţi sau lacuri a căror apă nu este controlată”. De asemenea, trebuie consumată apă doar din surse autorizate.

„Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi care să nu treacă graniţa”, a mai declarat Băncilă.

Semne de holeră au fost anunțate de câteva săptămâni ăn Ucraina, îndeosebi în zona Mariupol sau în alte zone unde au avut loc bătălii intense, iar cadavrele populației civile nu au apucat să fie ridicate de pe străzi.

O altă boală care merge „mână în mână” cu holera, semnalată și ea ăn mai multe zone din Ucraina este dizenteria.

Londra. Ce ziceți de polio?

Virusul care provoacă o boală eradicată în urmă cu două decenii a fost găsit în canalizarea londoneză. Este vorba de poliomielită, o boală considerată eradicată în Marea Britanie din anul 2003.

Conform autorităților sanitare, virusul ar fi fost adus din țări asiatice sau africane, însă până acum nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a precizat că mostre ale mai multor poliovirusuri relaţionate genetic au fost culese între lunile februarie şi iunie la uzina de ape reziduale a suburbiei londoneze Beckton, care deserveşte circa patru milioane de persoane.

Autoritățile sanitare susțin că majoritatea populaţiei din Londra a fost vaccinată în copilărie împotriva acestei boli care poate provoca leziuni ale măduvei spinării şi paralizia unor muşchi.

 

Exit mobile version