9 mai 2021, 23:09

Ianuarie, de-a lungul timpului – „A avut doar iubire de țară, de neam, o minte ageră, o inimă mare”

În 11 ianuarie 1753, unul dintre cei mai cunoscuți medici ai vremii, Sir Hans Sloane, a murit la vârstă de 92 de ani. Pe lângă meseria de bază practicată, a fost și un pasionat colecționar. Prin testament, întreaga lui colecție, formată din peste 70.000 de obiecte diferite, i-a revenit regelui George al II-lea, cu condiția de a fi expusă și accesibilă publicului într-un muzeu. Pentru întreaga colecție a cerut doar 20.000 de lire, în numele urmașilor săi.  

Pe lângă exemplare naturale (care nu au putut fi păstrate până azi) și curiozități, colecția includea monede și medalii, 50.000 de cărți, tipărituri, manuscrise (toate aflate cum în Biblioteca Britanică), un ierbar cu plante adunate din diferite locuri ale lumii și peste o mie de obiecte „ce au legătură cu obiceiuri din lumea antică”.

Parlamentul britanic a acceptat condițiile lui Sloane, a adunat banii respectivi, în urma unei loterii naționale, și în 7 iunie 1753, printr-un act oficial, cu semnătura regală, a fost fondat primul muzeu național public din lume, the British Museum (Muzeul Britanic).

The British Museum

Colecțiilor lui Sloane li s-au adăugat mai multe biblioteci și colecții și toate au stat la baza inaugurării Muzeului Britanic. Muzeul a fost deschis publicului în 15 ianuarie 1759. De la început a oferit acces gratuit „celor studioși și curioși”. În secolul al XVIII-lea, era vizitat anual de aproximativ 5000 de oameni. Azi, peste șase milioane de turiști din toată lumea vizitează the British Museum.

Acesta a fost doar un eveniment al lunii ianuarie, petrecut în urmă cu mai bine de două secole și jumătate. De-a lungul secolelor, au fost mult mai multe; despre câteva dintre acestea mai departe.

Dreapta: Martin Hochmeister, portret | Sursa foto: Razvan Pop

Primul ziar

În prima lună din anul 1778, la Sibiu s-au tipărit primele publicații perioadice din Transilvania și primele de pe teritoriul actual al României, în limba germană. Au fost imprimate în tipografia lui Martin Hochmeister, tipograf și librar sas, om de cultură cu o poveste aparte. Cu 108 florini de aur pe care i-a câștigat la loterie a cumpărat în 1777 o tipografie în Sibiu.

El a deschis și prima librărie din oraș, iar în 1782 a amenajat o bibliotecă de unde se puteau împrumuta cărți.

În 1787,  a solicitat autorităților locale să i se acorde dreptul de a închiria Turnul Gros, din fortificațiile orașului. A construit acolo o sală de teatru unde s-au jucat piese de Shakespeare, ale unor clasici germani, dar au fost organizate și concerte.

Primul „ziar” din lume, recunoscut de Asociația mondială a jurnalelor, a apărut în Strasbourg, în anul 1605. A fost publicat de Johann Carolus și s-a numit Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien (Raport al noutăților deosebite și memorabile)

Londra, orașul cu prima rețea de transport public subteran

Prima rețea de transport public subteran

În urmă cu 156 de ani, la 10 ianuarie 1863, a fost inaugurat metroul din Londra, numit de englezi the Tube. Este cea mai veche rețea de metrou din lume, iar azi, pe lângă faptul că asigură transportul zilnic a peste 3 milioane de oameni, a devenit și o atracție turistică a orașului.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, stațiile metroului londonez au fost folosite ca adăposturi în timpul raidurilor aeriene.

Potrivit unui raport realizat de UITP (Union Internationale des Transports Publics, Uniunea Internațională de Transport Public), în decembrie 2017, 178 de orașe din 56 de țări aveau 180 de rețele de metrou. Cu 345 de stații și 676 de kilometri lungime, Shanghai Metro deține cel mai lung sistem de metrou din lume. Cele mai multe stații există în rețeua de metrou din New York – 424.

În România, numai Bucureștiul are în prezent o rețea de metrou, inaugurată în 1979. Rețeaua de metrou are acum patru linii, 51 de stații și o lungime de aproape 70 de kilometri.

Spiru Haret

Doctoratul lui Spiru Haret

În ianuarie 1878, Spiru Haret susține teza de doctorat cu titlul Sur l’invariabilité des grands axes des orbites planétaires (Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitelor planetare), privind stabilitatea sistemului nostru planetar. A fost declarată „una dintre cele mai frumoase teze de doctorat” care s-au susținut până atunci la Sorbona și a produs o puternică impresie în rândul examinatorilor.

Lucrarea a fost tipărită în același an la Facultatea de Științe din Paris și, după șapte ani, a apărut și în analele Observatorului Astronomic din Paris. A fost primul doctorat în științe al unui român la Paris.

Gardă Elvețiană a Vaticanului

Guardia svizzera pontificia

În 22 ianuarie, celebra Gardă Elvețiană a Vaticanului (în italiană, Guardia svizzera pontificia) împlinește 513 ani de existență. În acea zi, 150 de elvețieni aflați în serviciul papei au intrat prin Porta del Popolo în pas de defilare. Este un corp militar fondat în timpul papei Iulius al II-lea, în principal pentru a asigura paza și protecția papei.

Cei selectați trebuie să fie de religie catolică, necăsătoriți, să aibă între 19 și 34 de ani și o înălțime minimă de 174 centimetri, să dețină cetățenie elvețiană și să aibă stagiul militar de bază făcut în cadrul Forțelor Armate Elvețiene.

Alexandru Ioan Cuza, în uniformă militară | Sursa foto: Centenarul Marii Uniri

Alexandru Ioan Cuza și noul stat Principatele Române

În ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei (în ziua de 5 ianuarie) și al Valahiei (în 24 ianuarie).

Fiu de boier moldovean, Alexandru Ioan Cuza a fost crescut cu „îndemnarea să fie cinstit, iubitor de țară, econom și cu frica lui Dumnezeu”, cum scria Radu Rosetti. Fără a avea relații cu marile puteri europone, el a reușit Unirea. „Cuza a avut doar iubire de țară, de neam, o minte ageră, o inimă mare și caldă și o neînfrântă încredere în viitorul acestui neam”, nota același Rosetti.

Scurta lui domnie de șapte ani a fost caracterizată de inițierea unor reforme în învățământ și justiție, dar și agrare în Principatele Române. De asemenea, tot în timpul lui Cuza a fost inaugurată prima universitate modernă de pe teritoriul actual al României. Azi, poartă numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Marșul lui Mendelssohn

Nunta regală și marșul lui Mendelssohn

În 1842, compozitorul german Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy (cunoscut ca Felix Mendelssohn) a scris muzica pentru piesa Visul unei nopți de vară a lui William Shakespeare. Aceasta includea și Marșul nupțial.

În 1847, Marșul nupțial a fost pentru prima dată cântat în biserică la orgă, la nunta a doi tineri, însă a devenit popular  și a început să fie folosit la nunți abia după 25 ianuarie 1858. În acea zi. prințesa Victoria a Regatului Unit (alintată de familie și apropiați Vicky) s-a căsătorit cu împăratul Frederic al III-lea al Prusiei. Iubitoare a muzicii lui Mendelssohn, prințesa a dorit să se cânte la nunta ei Marșul nupțial.

De obicei, în timpul ceremoniei unei nunți, Marșul nupțial este cântat în biserică la orgă.

Lansarea navetei spațiale Challenger

73 de secunde

În ziua de 28 ianuarie 1986, la 73 de secunde de la lansarea navetei spațiale Challenger aceasta

s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, în apropiere de Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.Toți cei șapte membri din echipaj și-au pierdut viața.

Cu toate că s-a confruntat cu numeroase dificultăți înainte de lansarea navetei și unii ingineri au avertizat de existența unor probleme tehnice, NASA a continuat proiectul. Dezastrul din 28 ianuarie 1986 a impresionat o lume întreagă, fiind considerat unul dintre marile momente tragice din secolul XX.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.