CITIRE

Iarnă ca-n poveste – De la iglu la hotel de gheață...

Iarnă ca-n poveste – De la iglu la hotel de gheață

De mii de ani, inuiții, băștinași în diferite zone din Siberia, Groenlanda, Canada, Alaska, au fost nevoiți să înfrunte asprimea iernilor. Ingenioși, au folosit ceea ce au avut mai ieftin și la îndemână pentru a-și construi adăposturi care să-i ferească de frigul de afară.

Cuvântul iglu, care în limba inuiților înseamnă locuință, indiferent din ce material este construită, este în română asociat doar cu clădirile din zăpadă și gheață.  

Structura lor, în general în formă de cupolă, și materialul folosit, zăpada, ajută să se păstreze în interior o temperatură mai ridicată decât cea din exterior.

Inspirați de aceste străvechi locuințe din zonele polare nordice, întreprinzători din toată lumea au început să construiască hoteluri de gheață și să-i atragă pe toți cei dornici de experiențe reci în sezonul alb.

Sunt făcute din zăpadă și blocuri de gheață și, în mod normal, durează un sezon, cel de iarnă, pentru ca în următorul an să fie construite altele. Hoteluri de gheață există în câteva țări, în stiluri diferite, oferind servicii și facilități diferite; acestea din urmă pot include baruri, restaurante, capele, saune.

Au fost create la început pentru călători aventuroși, cei care sunt mereu în căutare de ceva inedit și dornici să încerce experiențe aparte, în condiții mai puțin familiare. Exact ce oferă nopțile petrecute într-un hotel de gheață.

Cu toate că patul este făcut tot din gheață, cei care se încumetă să doarmă într-un astfel de pat nu vor dârdâi. Scopul nu este ca oamenii să răcească, evident, ci să trăiască o experiență unică, plăcută, memorabilă. Pe patul de gheață sunt blănuri călduroase, iar oamenii nu dorm înfofoliți,  doar într-un sac de dormit termic, ce a fost testat la temperaturi de –40 de grade Celsius, și în lenjerie termică, așa cum se recomandă. Temperatura într-un hotel de gheață este sub zero grade, de obicei în jur de –5, însă afară este mult mai scăzută.

O noapte într-un hotel de gheață poate fi o experiență extraordinară, însă este și una destul de costisitoare.

Primul hotel de gheață din lume a fost deschis la aproximativ 200 de kilometri de Cercul polar arctic, în sătucul Jukkasjärvi din Suedia, acolo unde timp de o sută de zile și nopți pe an soarele strălucește fără să apună. Povestea IceHotel a început în urmă cu aproape 30 de ani. De atunci, multe alte hoteluri de gheață au apărut în tot felul de locuri.

Cum frigul de afară nu ajunge, pentru cei în căutarea împlinirii visului de iarnă ca-n poveste, am căutat câteva hoteluri de gheață din Europa deschise și în sezon de iarnă 2018 – 2019 și iată ce am găsit.

IceHotel – Jukkasjärvi, Suedia | Sursa foto: Ice Hotel

IceHotel – Jukkasjärvi, Suedia

Este primul hotel de gheață din lume, deschis în 1989. De atunci, numărul celor care au petrecut în acest hotel o noapte a tot crescut, ajungând în ultimii ani la peste 50.000 de oameni. Hotelul este disponibil în jur de patru luni pe an, de la jumătatea lunii decembrie până la mijlocul lunii aprilie.

La sfârșitul anului 2016, în luna noiembrie, în aceeași așezare a fost inaugurat IceHotel 365, ceea ce s-a dorit a fi primul hotel de gheață din lume deschis permanent – „cu un pic de ajutor din partea soarelui” . Acesta este o construcție ce se întinde pe mai bine de 22.000 de metri pătrați, are 20 de camere, dintre care nouă de lux cu saună și băi, bar și galerie de artă – totul realizat din gheață. Pe tot parcursul anului, temperatura în hotel este undeva la –5 grade C.

Hotelul oferă clienților mult dorita alternativă la hotelul de gheață clasic, deschis câteva luni pe an. Astfel, experiența din hotelul de gheață 365 poate fi combinată cu multe altele, cum ar fi plimbare cu sănii trase de câini sau cu barca pe râu, iar cei care ajung într-o anumită perioadă din an au speranța că vor putea vedea spectacolul luminilor nordice.

Hotelul de gheață Bâlea Lac – Transfăgărășan, România | Sursa foto: Hotel of Ice Bâlea Lac

Hotelul de gheață Bâlea Lac – Transfăgărășan, România

În sezonul de iarnă 2018 – 2019, Hotelul de gheață Bâlea Lac s-a deschis în 23 decembrie, înainte de Crăciun, când a găzduit primii oaspeți. În perioada de iarnă, când Transfăgărășanul este închis, singura modalitate de a ajunge la hotel este cu telecabina. Pentru o noapte la acest hotel, într-o cameră dublă, se plătește 440 de lei, iar pentru igluu, 660 de lei. Temperatura în interior este în jur de  –2 grade C, dar în exterior coboară la –15 grade C, chiar mai mult uneori. Hotelul are și ice restaurant & bar, unde se oferă mâncăruri tradiționale ardelenești și tot felul de băuturi, inclusiv vin fiert. Capela de gheață este o altă atracție.

Hotelul de gheață Bâlea Lac se construiește din anul 2005 și a fost primul de acest gen din Europa de Est. E făcut integral din zăpadă și blocuri de gheață extrasă din Bâlea Lac. Anual, peste 8000 de turiști petrec o noapte la acest hotel. Dacă te tentează, poți afla detalii și face rezervări direct pe Hotel of Ice Bâlea Lac.

Sorrisniva Iglu Hotel – Alta, Norvegia | Sursa foto: Sorrisniva Igloo Hotel

Sorrisniva Iglu Hotel – Alta, Norvegia

Alta este un orășel aflat pe coasta de nord a Norvegiei, cunoscut pentru priveliștile spectaculoase în timpul Luminilor Nordice. Acesta e hotelul de gheață aflat în punctul cel mai nordic. Se construiește din 1999 (primul în Norvegia, al doilea în lume), din zăpadă și gheață, cu o temă diferită an de an.

La început au fost șase camere unde se putea înnopta. Odată cu creșterea interesului din partea turiștilor pentru asemenea experiențe, Sorrisniva a ajuns la 26 de camere, patru suite, o capelă de gheață, un bar și o mulțime de lucrări de artă în gheață.

Hotelul se întinde pe 2500 de metri pătrați și este realizat integral cu ajutorul localnicilor și al unor artiști.

Hotelul are și un restaurant cu specialități locale. O noapte la acest hotel pornește de la 240 euro de persoană, în cameră dublă, și ajunge la 290 de euro de persoană, în suită decorată.

Kakslauttanen Arctic Resort – Finlanda | Sursa foto: Kakslauttanen Arctic Resort

Kakslauttanen Arctic Resort – în apropiere de Parcul Național Urho Kekkonen, Finlanda

Chiar dacă nu știm unde este făcută, imaginea cu igluuri sigur rămâne în memoria celor care au văzut-o. Aceste igluuri se află în complexul Kakslauttanen din Finlanda. Pe lângă cele din sticlă – poți sta în pat și să privești Aurora! –,cei pasionați de senzații reci au la dispoziție și igluuri tradiționale făcute din zăpadă.

O noapte la Kakslauttanen Arctic Resort, spun gazdele, este de neuitat – și să sperăm că e în sensul bun, adică nu rămâne de neuitat pentru răceala zdravană cu care te poți alege. Puțin probabil, totuși, având în vedere, că se garantează o temperatură în interior până la cel mult –6 grade C, chiar dacă afară poate ajunge și la –40 grade. Pentru o noapte plăcută, se oferă tot ce e nevoie, inclusiv saci de dormit ce asigură confortul termic.

Lapland Hotels SnowVillage | Sursa foto: Lapland Hotels

Lapland Hotels SnowVillage

An de an, 20 de milioane de kilograme de zăpadă și 350.000 de kilograme de gheață se folosesc pentru a se construi Lapland Hotels SnowVillage. Acest hotel include sculpturi, camere, restaurant, bar, capelă – toate din zăpadă și gheață. În sezonul 2018 – 2019, SnowVillage tema este inspirată de scene și personaje din seria TV Game of Thrones®.

Kirkenes Snow Hotel – Kirkenes, Norvegia | Sursa foto: Snow Hotel Kirkenes

Kirkenes Snow Hotel – Kirkenes, Norvegia

S-a deschis prima dată în 2006, cu opt camere și un micuț bar. Cu timpul, a prins tot mai multă… zăpadă și a devenit unul dintre cele mai populare hoteluri de acest gen din Norvegia și din lume. Este construit la început de iarnă, complet din zăpadă și gheață, și se topește în fiecare primăvară.

În acest sezon, sunt 20 de camere modelate de maeștri în arta sculpturii în gheață și decorate cu teme și motive diferite, inspirate în special din folclorul norvegian și al populației Sami.

În interior, temperatura rămâne constantă la –4 grade C. O noapte aici costă în jur de 300 de euro de persoană.

Kirkenes este un orășel aflat în apropiere de granița cu Finlanda și Rusia, cunoscut pentru priveliștile pe care le oferă în timpul Aurorei Boreale.

Iglu Hotel Grandvalira – Andorra | Sursa foto: Grandvalira

Iglu Hotel Grandvalira – Andorra

Cu siguranță nu trebuie să mergi numai în nord ca să-ți iei rația de îngheț. La est de Pirinei, între Spania și Franța, se află Andorra. În această micuță țară, la altitudinea de 2350 de metri se află Iglu Hotel Grandvalira. Ca multe alte hoteluri de acest gen și acesta este refăcut an de an în diferite forme și decorat de cinci artiști din Andorra. În unii ani, sunt câteva camere, în alții, pe coridoare lungi se află un șir de camere, inclusiv jaccuzzi în exterior. Din când în când, hotelul își schimbă chiar și locul, însă mereu este în complexul de schi Grandvalira.

Iglu Hotel Grandvalira este construit integral din zăpadă și fiecare cameră are o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați. Alte facilități: restaurante (unul unde mănânci la zero grade Celsius, înconjurat de gheață, altul plăcut și confortabil), două jaccuzzi, dar și o saună și dușuri. Temperatura în interior este de zero grade.

Pentru cei cu spirit aventuros, pe lângă o noapte petrecută în zăpadă, se oferă plimbări cu sania trasă de câini, cu snowmobile sau cu snowshoes.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.