Site icon Editia de Dimineata

IAȘI: O nouă ediție Classix, între 18 și 25 februarie

Festival internațional de muzică clasică și arte vizuale, Classix revine cu o nouă ediție la Iași.

Evenimentul este programat între 18 și 25 februarie.

Classix redefinește experiența de concert, prin intermediul interdisciplinarității și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul, repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media.

Scopul festivalului este acela de a încuraja noua generație să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului.

Temele ilustrate includ atât tradiții naționale cât și europene, determinând promovarea diversității culturale și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Repertoriul concertelor își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Din acest an, Classix se va extinde, a dezvăluit Dragoș Andrei Cantea, directorul artistic Classix Festival, în emisiunea „Univers Muzical” de la Radio România Iași.

Un prim concert este programat, pe 26 februarie, la București.

Cu debutul în februarie 2020 și în ciuda contextului pandemic, festivalul a crescut de la an la an, iar în cele 4 ediții desfășurate până acum Classix a strâns peste 235 artiști naționali și internaționali, în 28 de concerte în locații emblematice ale Iașului și un public de peste 14 000 de spectatori fizici și 240 000 în online.

Alături de sfera concertistică, festivalul s-a distins prin numeroase proiecte și activități conexe, redat de seria de evenimente Classix in Focus, ce a cuprins 15 panel-uri din zona academică, culturală și antreprenorială, 2 vernisaje, 3 expoziții, 2 flashmob-uri, o lansare de carte, 7 proiecții de film, 1 maraton de scurtmetraje, 2 tururi ghidate și un workshop muzical.

Totodată, festivalul a dezvoltat și fondul Classix in Art – un program de masterclass-uri în muzică și burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale, artelor spectacolului și a intervențiilor culturale ce susțin tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare.

Classix in Art a oferit 15 burse la nivel național în cuantumul a 15 000 euro și 121 de sesiuni de masterclass.

Exit mobile version