Site icon Editia de Dimineata

Idee daneză pentru păstrarea distanței fizice: parc plutitor anticoronavirus (VIDEO)

Restaurante cu manechine pe scaune, între clienți, pentru a respecta distanța fizică, mese în ”sere”, pentru maximum trei clienți, clienți protejați de clopote din plexiglas, precum căștile de la coafor, de pe vremuri, separatoare din plexiglas sau tot felul de obiecte folosite pe post de distanțiere, toate ideile trăsnite au fost prezentate de mass-media în ultima vreme.

Noua normalitate

Sunt doar câteva exemple ale noii normalități în care trăim cu toții pe această planetă, din cauza unei pandemii, cea de coronavirus.

Coronavirusul ne-a obligat să ne schimbăm nu numai stilul de viață, ci și să regândim și să proiectăm diferit spațiile publice.

Rețea de parcuri plutitoare

Iată că din Danemarca vine o idee fascinantă: o rețea extraordinară de parcuri publice plutitoare care, foarte curând, va deveni realitate.

Pentru a evita supraaglomerația şi pentru a permite totuşi familiilor, cuplurilor și persoanelor singure să se bucure pe deplin de natură, de apă și de spațiile în aer liber în deplină siguranță, arhitectul australian Marshall Blecher și studioul danez de design Fokstrot, au dezvăluit planurile – și primele imagini – ale Parkipelago-ului care a fi creat de-a lungul portului Copenhaga.

Barje ancorate pe fundul mării

Insulele nu sunt altceva decât barje ancorate pe fundul mării, construite din lemn și alte materiale durabile și reciclate.

Grădinile plutitoare dispuse una lângă alta la fel ca un arhipelag vor fi ușor de accesat cu barca, în canoe, dar și înot.

Modelul

În realitate, la Copenhaga există deja o astfel de insulă, inaugurată în 2018 şi cunoscută sub numele de CPH-Ø1.

Acum, cu sprijinul consiliului municipal al orașului, se intenționează extinderea proiectului cu realizarea a zeci de alte insule mari și mici, accesibile gratuit și în deplină siguranță.

Spațiu verde în schimbare

Un „spațiu verde în schimbare” care poate fi adaptat și pentru a găzdui evenimente, expoziții și picnicuri, cu un număr limitat de persoane.

Planurile prevăd lansarea primelor trei insule în acest an și cât mai multe în anul următor. Bazele grădinilor plutitoare vor fi construite de mână în șantierele navale ale orașului după care vor fi plantate cu iarbă, flori și copaci endemici.

Copenhagen Islands: CPH – Ø1 from fokstrot on Vimeo.

Exit mobile version