Site icon Editia de Dimineata

Idee. Primăria să schimbe numele străzii pe care se află Ambasada Belarus în Roman Protasevici

Nu am reușit noi să stricăm ratingul Castelului Riegersburg, aflat în posesia Prințului Emanuel von und zu Liechtenstein (știți afacerea cu ursul Arthur), dar de data asta jucăm acasă.

Mai multe postări pe Facebook au propus, în semn de protest față de arestarea jurnalistului Roman Protasevici, schimbarea denumirii străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus la București.

Aceasta ar urma să poarte denumirea jurnalistului disident din Belarus în loc de Str. Tuberozelor, cum este acum.

“Susţin ideea ca Primăria (Sectorului 1 sau cea Generală) să schimbe numele străzii (din Sectorul 1) pe care se află Ambasada Republicii Belarus. În loc de Str. Tuberozelor să se numească Str. Roman Protasevici. Toată corespondenţa ambasadei ar veni în şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevici imprimat pe cărţile lor de vizită”, se arată în propunerea Profesorul universitar Andrei Oișteanu de pe Facebook.

Nu este prima dată când ar fi luată o măsură de acest fel.

În 2018, piața din Praga, unde se află ambasada Rusiei, a fost redenumită după Boris Nemțov, alăturându-se orașelor Washington și Kiev în comemorarea liderului opoziției ucis.

Nemțov, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost împușcat mortal în februarie 2015 în timp ce traversa un pod lângă palatul Kremlin al Moscovei.

La acea dată, primarul din Praga, Zdenek Hrib, promitea ca o promenadă aflată într-unul din parcurile orașului va fi numită după jurnalista rusă Anna Politkovskaya care a fost împușcată în 2006.

„Ambele personalități au promovat democrația și ambele au fost ucise cu rușine. Merită un memorial ”, a spus Hrib pe Twitter.

Exit mobile version