30 aprilie 2024, 20:25

Idei mari pentru dezvoltarea orașelor mici. Povestea tinerilor care dau un refresh Brăilei

An de an zeci de mii de tineri își părăsesc orașele natale în goana după oportunitățile pe care orașele mari ale României – precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iaşi – le promit. Unii pleacă doar pentru studii, unii se lasă vrăjiţi de magia haosului urban și alții se întorc în localitățile unde s-au născut să aducă un aer fresh de schimbare.

Acesta este și cazul lui Ovidiu Iosif (foto) şi Ştefan Dragu, tinerii care doresc să dea un refresh Brăilei.

Sursă imagine: Facebook.com

Acești doi tineri cu inițiativă au înființat o asociație numită „Dumitru Ionescu”, prin care au implementat unul dintre cele mai cool proiecte pentru copii și adolescenții: Coder Dojo. Acest concept e adus tocmai din Irlanda și se prezintă a fi o școală alternativă, unde mentorii îi călăuzesc pe copii în funcție de dorințele și nivelul fiecăruia. Acum Coder Dojo este prezent în peste 70 de țări și în mai multe orașe din România.

Am stat de vorbă cu Ovidiu Iosif, care mi-a povestit care e treaba cu Coder Dojo-ul, de feedback-ul primit de la cei mici, de proiectele pe care le are cu asociația și motivele pentru care crede că acțiunea lor este un exemplu bun de urmat în mai multe orașe.

„Aici nu e ca la o școală obișnuită unde toți învață același lucru.”

Am început asociația pentru că am întâlnit mai mulți tineri ca mine. Coder Dojo nu era în plan, am aflat de el ulterior și am stabilit cu colegii că ar fi foarte frumos dacă am face ceva și în Brăila. Ne-am pus la treabă, ne-am informat. Am fost și la Timișoara, acolo unde a prins cel mai bine ideea de Coder Dojo, pentru a mă interesa cum s-au promova și cum s-au dezvoltat. Am căutat locația, mentori și pe 30 septembrie a avut loc lansarea. A avut un succes mai mare decât credeam.  Noi speram să avem măcar o grupă de 30 de copii, însă avem deja peste 60. Avem deja trei Coder Dojo. Avem în plan să facem primul Coder Dojo metropolitan, Brăila + Galați, ca să putem avea evenimente și concursuri acolo.

Consider că învățarea informală este foarte bună, iar acest lucru se poate vedea în câte lucruri pot învăța copii în doar trei sâmbete, adică 6 ore de învățat. Într-un an jumătate – doi, un copil pasionat și care învață poate absorbi toate informațiile mentorului, ceea ce este fantastic. Ei vor învăța tot ce își doresc. De exemplu, dacă au atracție către zona artistică sunt încurajați să meargă spre partea de web design, dacă sunt mai talentați pe partea reală, merg pe C, Java. Sunt multe domenii și ne mulăm pe fiecare dintre ei. Aici nu e ca la o școală obișnuită unde toți învață același lucru.

Sursă imagine: bjbraila.ro

Acesta nu este singurul proiect pe care îl au cu asociația, tinerii dorind să dezvolte spiritul antreprenorial în toți brăilenii. Pentru acest lucru ei vor să deschidă un business hub și să aibă o caravană a antreprenoriatului, cu care să se plimbe prin satele și orașele din județ.

Avem în plan și proiecte de educație financiară și antreprenorială dedicate persoanelor de toate vârstele. Am mai gândit și alte două proiecte, mai mari, pentru care avem nevoie de finanțare. Nu știu cum o să o scoatem la capăt, noi credem că o să reușim să găsim resursele necesare. Vrem să facem un business hub în Brăila și o caravană a antreprenoriatului cu care să mergem în fiecare weekend în sate și comune să prezentăm antreprenoriatul, să-i încurajăm și să-i ajutăm pe cei care doresc să facă ceva. Această caravană se adresează atât celor care vor să-și deschidă o afacere, cât și celor care au deja o afacere, dar au nevoie de ajutor pentru a o dezvolta.”

„Avem fiecare afacerea noastră, nu căutam profit.”

Alegerea tinerilor de a face o asociație non-profit nu este una întâmplătoare, întrebați de ce au ales să facă un astfel de proiect pe bază de voluntariat și nu pentru a scoate profit, răspunsul a venit foarte repede: dezvoltarea orașului pe termen lung.

Am dorit să oferim informații și ajutor cât mai multor persoane. Nu am vrut să punem bariera aceasta a unui preț. Avem fiecare afacerea noastră, nu căutam profit. E un plan pe termen lung, acela de a dezvolta orașul. Am început cu copiii pentru că ei sunt baza și vrem ca peste ani să vedem rezultate.”

Intrigată de numele ales pentru asociație, am dorit să aflu mai multe despre Dumitru Ionescu și de ce au făcut această alegere.

Dumitru Ionescu a fost primar al Brăilei și,,din ceea ce am citit noi, a fost și unul dintre cei mai mari self-made pe plan local, un antreprenor pe forțe proprii. Nu am ales numele pentru că a fost primar, chiar dacă și-a făcut treaba bine. Este un model, un exemplu din istorie care arată că se poate și în Brăila, cu toate că vremurile de atunci erau altele.”

„În momentul în care ai reușit să-ți învingi frica posibilitățile sunt nelimitate.”

Deoarece Ovidiu și Ștefan sunt doi tineri care au ales să încerce să facă ceva bun pentru comunitatea din care fac parte, le-am cerut un mesaj pentru cei care nu au curaj să îți pună în aplicare ideile pentru orașul din care sunt sau care nu știu de unde să înceapă.

Treaba cu curajul este cea mai importantă și greu de trecut peste. În momentul în care ai reușit să-ți învingi frica posibilitățile sunt nelimitate. Faptul că ești dintr-un oraș mic sau un sat este doar o scuză. Dacă vrei și ești hotărât, poți de oriunde. Nu trebuie să fugi în București, Cluj sau Londra. Nu cred că pot convinge pe cineva prin cuvinte să renunțe la teamă . Tot ce putem să facem este să ducem proiectele la capăt și prin puterea exemplului să-i inspirăm pe ceilalți să-și ducă proiectele la un final. Este important că toți să realizeze că pot să facă tot ceea ce au visat.”

Ovidiu și Ștefan sunt un exemplu pentru cei care vor să facă parte la schimbarea comunități. Putem vedea că și localitățile mici, cu un refresh se pot dezvolta și pot crea oportunități noi, pentru azi și pentru mâine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol