Site icon Editia de Dimineata

Ce spun specialiștii români în date personale despre identitatea digitală europeană: prea timpurie, insuficient documentată, vulnerabilă

Comisia Europeană a propus cadrul pentru crearea unui sistem de identificare digitală europeană, de care vor putea beneficia toţi cetăţenii europeni, rezidenţii şi companiile din UE. Cu un click pe telefon, cetăţenii europeni îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană. Ei vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naţionale, care va fi recunoscută în întreaga Europă.

„Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem şi la noi în ţară fără costuri suplimentare şi fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara ţării”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Lucrurile nu sunt atât de frumoase cum par, însă. Organizații și specialiști în date personale din țara noastră sunt îngrijorați cu privire la modul în care va fi administrat acest sistem de identitate europeană.

Vom fi la mâna marilor companii

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) atrage atenția că datele personale vor fi stocate tot de către marile companii, precum Apple și Google:

„Dar cum va reuși «Captain Comisia Europeană» să facă asta? Cum va implementa acest portofel digital? Pai va face un app! App spui? Adică o aplicație pe smartfon? Desigur! Cine face smartfoane (sisteme de operare de smartfoane) pe lumea asta? Păi Apple, Google și cam atât, că restul au niște procentaje nanometrice. Așadar, Comisia Europeană ne protejează de Apple și Google făcându-ne să folosim Apple și Google”, scrie ApTI pe Facebook.

ApTI atrage atenția asupra faptului că, în trecut, unele facilități opționale din UE au devenit apoi obligatorii și că la fel s-ar putea întâmpla și cu această inițiativă. Astfel, treptat, vom fi nevoiți sau obligați să ne logăm digital și la serviciile de banking și la unele servicii de divertisment.

„Și dacă lumea se loghează pe social media cu buletinul (digital), în locuri 110% wholesome ca Facebook și Twitter, ar trebui să se logheze și pe site-urile porno tot cu buletinul (digital)! Că doar statul trebuie sa știe care sunt degenerații care stau în fiecare zi pe PornHub sau, și mai rău, pe Xvideos!”, mai scrie ApTI.

O provocare pentru partajarea datelor personale

Pe de altă parte, Ana-Maria Udriște, fondatoare la Avocatoo.ro, consideră că ideea unui buletin european care să înglobeze toate informațiile despre noi (educație, sănătate, cumpărături, bănci, cereri etc.) este mai mult decât binevenită.

„Totuși, sunt probleme din punctul de vedere al prelucrării datelor personale. Aproape tot ceea ce va exista în acest buletin digital reprezintă date personale care vor fi stocate pe (a) un cloud și (b) eventual pe telefon. Va fi greu să aliniem toate statele membre să aibă aceleași metode de securitate la nivel european. Mai mult, dacă înglobăm aici și profilele de pe rețelele sociale (TikTok, Instagram, Gmail, Facebook etc.) va fi o provocare să vedem cum «nu se vor partaja» datele personale despre tine cu acești giganți”, a declarat Udriște.

Ea mai consideră că acest buletin digital ar trebui privit și prin prisma noului pachet asupra inteligenței artificiale pe care Comisia Europeană dorește să-l implementeze, tocmai pentru a diminua sau chiar opri abuzurile și manipulările comerciale care reies din targetarea de către diverse companii, pe baza datelor pe care le au despre noi.

Mai trebuie unele cercetări

Cristiana Deca, specialistă în protecția datelor la Decalex.ro, consideră că acest demers poate fi o șansă pentru UE în proiectul de piață unică digitală, dar crede că perioada aceasta este extrem de nepotrivită, deoarece venim după o pandemie în care democrația a fost sub presiune și drepturile fundamentale ale europenilor au fost restrânse.

„ID-ul digital poate face și mai mult rău dreptului la viața privată, care este în continuare un drept fundamental. Am această temere că cetățenii europeni nu sunt conștienți încă de ce înseamnă această interconectare cu un ID unic și cât de mult rău le poate face, dacă nu e folosit corect. Cred că propunerea trebuia să vină la pachet cu un raport de la European Data Protection Board și o evaluare a impactului protecției datelor personale pe propunerea de soluție tehnică”, a declarat Deca.

Conform propunerii UE de identitate digitală, marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-şi dovedi vârsta. Utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne la latitudinea utilizatorului.

Exit mobile version