23 martie 2024, 18:57

Ierusalim, epicentrul celor mai mari trei credințe ale lumii. Un oraș al păcii doar la nivel de simbol

Ierusalimul sau „Cetatea Păcii” este casa unui singur Dumnezeu, venerat în mod diferit de cele mai mari trei religii monoteiste ale lumii creștinismul, iudaismul și islamismismul, care înseamnă mai bine de jumătate din populația de pe tot Pământul.

Pentru creștini reprezintă locul unde a murit și a înviat Iisus Hristos, pentru everei este locul în care Dumnezeu s-a coborât în Templul Sfânt, iar pentru musulmani este tărâmul din care Profetul Mahomed s-a ridicat la ceruri.

Milioane de oameni ajung în fiecare an aici, din toate colțurile lumii pentru a mulțumi, cât și pentru a cere celor trei mari divinități ale lumii iertare, liniște și fericire. Evreii se roagă la Zidul Plângerii, singura bucată rămasă din Templul lui David, deasupra Zidului musulmanii se închină în Domul Stâncii, iar la câțiva pași creștinii îngenunchiază în fața Sfântului Mormânt al Lui Iisus Hristos.

Sursă Foto: DescoperaLocuri.ro – Zidul Plângerii

Toate aceste monumente de o importanță masivă pentru fiecare dintre toate cele trei religii în parte sunt amplasate într-un spațiu de doar câțiva metrii pătrați. Aici, sub diverse forme și ritualuri toți se roagă la același Dumnezeu, însă, fiecare cu credința că doar al lui este cel adevărat.

Sursă Foto: Destepti.ro – Domul Stâncii

Aparent, Ierusalimul este considerat un oraș al păcii și al spiritualității, dar paradoxal, tot aici este și locul unde s-a vărsat cel mai mult sânge în numele credinței. Un oraș al contradicțiilor, al contrastelor și al simoblisticii unde tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie.

Sursă Foto: magnanews.ro – Sfântul Mormânt

De-a lungul istoriei Ierusalimul a fost unul dintre cele mai râvnite teritorii, pentru care s-au luptat generații întregi. Mai mult decât atât, acest conflict a reușit să fie perpetuat în timp, deoarece chiar și în zilele noastre „Cetatea Păcii” seamănă adesea unui butoi cu pulbere gata să explodeze în orice minut. Tocmai din acest motiv, printre pelerinii adunați aici de peste tot stau în permanență soldați gata să intervină, ori de câte ori se încing spiritele.

Istoria zbuciumată a Cetății Ierusalimului

Pe străzile Ierusalimului, printre soldați, turiști, pelerini și locuitori nativi se află în fiecare fisură a pietrelor istorie.

Aici încă au mai rămas povești de pe vremea Regelui Babilonului,  Nabucodonosor al II-lea, a cucerit pentru prima dată Ierusalimul în anul 586 î.Ch și a deportat populația orașului în ceea ce în Biblie este numită robia babiloneană.

Abia în anul 519 î. Ch., cu permisiunea regelui persan Cyrus al II-lea, care cucerise Babilonul, o parte a evreilor au reușit să revină abia în Ierusalim.

În anul 332 î. Ch., Ierusalimul a fost cucerit de Alexandru cel Mare și apoi a devenit capitala unui nou regat evreiesc independent în anul 167 î. Ch. O sută de ani mai târziu, au fost cucerit de romani.

O vreme, Ierusalimul a devenit un oraș roman, iar în anul 638 a fost cucerit de arabi, iar în secolul al XI-lea, orașul a devenit capitala unui regat cruciat, apoi a trecut de mai multe ori din mâinile creștinilor în cele ale musulmanilor. Vreme de un mileniu, Ierusalimul a fost parte a califatelor arabe, apoi a Imperiului Otoman.

În urma Primului Război Mondial, până în 1948, Ierusalimul a devenit capitala administrației britanice a Palestinei, iar în 1949 a fost împărțit în două, între arabi și evrei.

Sursă Foto: 1.cbn.com

În 1949, partea de vest a orașului a fost proclamată drept capitală a Israelului de către David Ben Gurion. Evreii au intrat în posesia Ierusalimului de Est în urma războiului din 1967.

În 30 iulie 1981, Ierusalimul a fost proclamat, din nou, capitală a Israelului, însă arabii continuă să revendice orașul. În prezent, orașul este foarte divers din punct de vedere etnic și religios și este una dintre cele mai frumoase așezări din întreaga lume.

Sursă Cover Foto: ierusalim.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE