Site icon Editia de Dimineata

Ilie Balaci, o viață dedicată fotbalului. Omagiu adus idolului din Bănie

Sursa www.gsp.ro

Ilie Balaci, supranumit „Minunea blondă” s-a stins din viață, duminică dimineaţă, în urma unui atac cerebral. Doctorii au încercat să-l resusciteze timp de o jumătate de oră, însă fără succes. Astfel, la 62 de ani fostul internațional înceta din viață.

Cine a fost Ilie Balaci?

Născut la Bistreţ, judeţul Dolj, Balaci este considerat cel mai important produs al şcolii de fotbal craiovene. Tânărul Ilie a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 şi a fost motorul echipei spre primul titlu de campioană, în 1974. A început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la „piticii” Universității, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1).

Cel mai tânăr debutant în echipa națională

Sursa a1.ro

La doar 17 ani și jumătate a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, jucând într-un meci contra Franţei, pe care l-a pierdut alături de coechipierii lui cu 0-1, pe 23 martie 1974. A marcat primul gol sub „tricolor” pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România 1-0.

Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

84 de goluri..

Sursa www.digisport.ro

În Divizia A 347 a reușit să marcheze 84 de goluri pentru Universitatea Craiova, FC Olt Scornicești și Dinamo dintre care 76 pentru Universitate, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo. De asemenea, a adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, fiind desemnat doi ani la rând cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982).

Balaci s-a accidentat grav, la 27 de ani, când era liderul „Craiovei Maxima” şi cel mai bun jucător român, având astfel un final prematur de carieră, din cauza teribilei accidentări. Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984. Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare.

Ca jucător a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova, patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din ţara noastră care ajunge în careul de aşi al unei cupe europene. A jucat 3.988 de minute pentru naţionala României şi 22.497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova.

„Prințul deșertului” – O viață de antrenor 

Sursa www.digisport.ro

Ca antrenor, Ilie Balaci i-a pregătit pe Dinamo (secțiunea de tineret), Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova. În anul 1991 a părăsit România pentru a antrena în Asia și Africa, unde a câștigat 21 de trofee cu şapte cluburi și a fost supranumit „Prințul deșertului”, potrivit Digi Sport.

Ilie Balaci a jucat fotbal pe mulţi bani în plin comunism, l-a driblat pe Briegel, a semnat cu AC Milan, era să fie dat afară din casă pentru că a îndrăznit să bată Rapidul, a văzut căderea lui Ceauşescu din Oltcitul nevestei, și nu în ultimul rând a făcut carieră de antrenor în lumea arabă.

Exit mobile version