Site icon Editia de Dimineata

”Iluzia libertății”, un eveniment istoric necunoscut publicului larg din România

Aula Magna a Universității din Oradea va găzdui marți, 17 ianuarie, de la ora 12, lansarea cărții „Iluzia libertății”, semnate de istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin.

Volumul tratează un eveniment din Oradea comunistă, cel din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, când mai mulți studenți au sărbătorit spontan Unirea Principatelor Române.

Studenții de la Institutul Pedagogic din Oradea au organizat ad-hoc o „Horă a Unirii” în curtea căminului, iar apoi s-au dus să sărbătorească și în fața teatrului. Evenimentul a atras atenția Securității, care a pornit o investigație, scrie Bihoreanul.

„Volumul prezintă evenimentul din noaptea de 23/24 ianuarie 1972, atunci când un grup de studenți orădeni s-au organizat spontan pentru a celebra Unirea Principatelor Române, în contextul în care cu mai puțin de șase luni înaintea acestui eveniment, în ședința Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. din 6 iulie 1971, se instaurase un regim sever de control al tuturor manifestărilor culturale și politico-ideologice din țară”, se arată într-o informare transmisă pe această temă de Muzeul Țării Crișurilor, organizator al lansării de carte.

Co-organizatori sunt Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Despre volum vor vorbi cei doi autori, iar moderator va fi Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea.

Exit mobile version