Site icon Editia de Dimineata

Implantarea unei inimi artificiale la un minor, premieră la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș

Premieră la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Medicii au reușit ieri implantarea unei inimi artificiale la un copil. Pacienta are 17 ani și suferea de insuficiență cardiacă gravă, iar intervenția este soluția care o poate ține în viață în așteptarea unui transplant cardiac, relatează RRA.
Prima minoră din România beneficiară a unei inimi artificiale se simte bine după intervenția realizată de echipa doctorului Horațiu Suciu.
Horațiu Suciu: ”E vorba de o tânără de 17 ani, din județul Prahova, care era în așteptarea unui transplant de cord. Șansa acestor pacienți de multe ori depinde de posibilitatea de a fi ținuți în viață de astfel de dispozitive”
Bunica pacientei i-a fost permanent alături de la aflarea diagnosticului.
”Acum trei luni de zile am aflat de boala asta, când ne-a trimis la „Marie Curie”, la București. Inima ei bătea 13%. Au ținut-o pe tratament acolo. A făcut tot ce s-a putut și a spus că pentru transplant ne trimite la Târgu Mureș”.
Este a patra inimă artificială implantată anul acesta la Târgu Mureș. Momentan, 38 de pacienți români în stare gravă se află pe lista de așteptare pentru un transplant cardiac.

Sursa foto: dr. Horațiu Suciu/Facebook

Exit mobile version