Site icon Editia de Dimineata

În câți ani cumpără un angajat cu salariul mediu un apartament de 50 mp în București, Budapesta, Praga, Bratislava sau Varșovia

Piaţa imobiliară şi preţurile apartamentelor raportate la salariu s-au modificat în capitalele din Europa Centrală, potrivit ultimei cercetări realizate de portalul ungar Ingatlan.com, care a examinat, pe baza datelor oficiale, câţi ani sunt necesari pentru a achiziţiona o casă dintr-un salariu mediu la Budapesta, Praga, Bratislava, Varşovia şi la Bucureşti.

În urma cercetării, portalul Ingatlan.com a constatat o corelaţie interesantă. De exemplu, în al doilea trimestru al lui 2021, un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătrați la Praga sau la Bratislava a costat peste 50 de milioane de forinţi (circa 140.000 de euro), în timp ce preţul de achiziţie al unui apartament similar în Varşovia a fost puţin peste 42 de milioane de forinţi (117.000 de euro), iar la Budapesta, 36 de milioane de forinţi (100 de mii de euro).

În Capitala Ungariei poate fi cumpărat un apartament cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi în timp de 8,5 ani dintr-un salariu mediu net, la Praga este nevoie de 8,6 ani, iar în Varşovia de 8,8 ani. La Bratislava, timpul mediu de economisire este de aproximativ 11 ani, scrie cotidianul ungar Magyar Nemzet.

Din datele cercetării a mai rezultat că, deși prețul pe metrul pătrat este cel mai mic în Capitala României (un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi costă echivalentul a 28,5 milioane de forinți – 80.000 de euro), în București un apartament poate fi cumpărat în timp de peste nouă ani dintr-un salariu mediu net.

Aşa cum în Ungaria şi în celelalte ţări din Grupul de la Visegrad în ultimii trei ani salariile au crescut, însă au crescut şi preţurile de pe piața imobiliară, într-un ritm diferit, ceea ce a condus la modificarea ordinii anterioare, scrie sursa, citată de g4media.ro.

Din cauza pandemiei cu noul coronavirus s-au diminuat intenţiile de achiziţie ale străinilor, dar şi ale celor din Ungaria, însă pe termen lung capitalele din Europa Centrală vor fi din nou atractive, a declarat László Balogh, expert economic, referindu-se la tendinţele constatate pe piaţa imobiliară.

László Balogh a mai precizat că în comparaţie cu situaţia din 2018, locuinţele s-au scumpit în toate capitalele amintite în raport cu salariile. Faţă de situaţia de atunci, acum aproape peste tot este nevoie de un efort de cel puțin jumătate de an sau un an în plus pentru achiziţionarea unui apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, dar dintre capitalele amintite, la Budapesta poate fi achiziţionat un apartament în cel mai scurt timp.

SURSA:  Phyo Hein KyawPexels

 

Exit mobile version