28 martie 2020, 22:31

În căutarea nobilei frumuseți. Îngrediente naturale folosite de veacuri în ritualuri de înfrumusețare

„Frumusețea nu este o calitate o lucrurilor în sine: ea pur și simplu există numai în mintea celor care le contemplă; și fiecare minte vede o frumusețe diferită”, scria filozoful și istoricul scoțian David Hume în eseul Of the Standard of Taste publicat în 1757.

Un lucru e sigur: indiferent de timpul în care au trăit, oamenii, în general, femeile, în particular, au căutat mereu tot felul de rețete de înfrumusețare și s-au folosit de ceea ce natura le-a oferit.

Preocuparea pentru felul în care arată vine de departe și a rămas înrădăcinată și în comportamentul omului trăitor azi (se pare tot mai mult iar preocuparea a devenit o adevărată obsesie și probabil va dăinui mai departe, în alte generații). Și cum aproape totul se leagă și ce e important s-a păstrat prin veacuri, ingrediente ce îngrijeau și înfrumusețau cândva pielea unor femei vestite din lumea antică sunt și astăzi printre cele mai populare.

Cleopatra, regina Egiptului, 69 a.e.n. – 30 a.e.n.

Cleopatra, regina Egiptului, 69 a.e.n. – 30 a.e.n.

 „Frumusețea ei, în sine, nu era dintre cele mai ispititoare, așa încât să înmărmurească pe cei care o priveau, dar, în relațiile cu oamenii, ea dispunea de un laț care nu dădea greș, iar elocvența ei, îmbinată cu frumusețea și cu spiritul de înțelegere de care dădea dovadă în convorbire, și felul ei de a se comporta cu oamenii lăsau un fior în sufletul celui pe care îl avea în față.”

Plutarch, despre Cleopatra, regina Egiptului

Ingrediente din vechime care pot fi și astăzi folosite. De fapt, chiar sunt.

Uleiul de măsline | Foto: Steve Buissinne / Pixabay

Uleiul de măsline | Foto: Steve Buissinne / Pixabay

Uleiul de măsline

A fost cunoscut și produs din Antichitate și tot de atunci se folosește pentru îngrijirea pielii, fiind bogat în vitamina E.

Arheologii au descoperit mojare din piatră și prese folosite pentru prepararea uleiului de măsline, datate din perioada antică, și au aflat ce rol important a avut acest ulei în viața de zi cu zi pentru minoici, o civilizație care a apărut pe insula Creta și a înflorit timp de aproximativ 1200 de ani, începând din secolul al XXVII-lea a.e.n..

Vechii greci, romani, egipteni, toți știau de beneficiile acestui ulei și îl includeau în ritualurile de înfrumusețare – cei care își permiteau. În Grecia antică, cei săraci nu aveau posibilitatea să se bucure de binefacerile uleiului de măsline, în schimb, cei bogați îl foloseau atât în bucătărie, cât și pentru îngrijirea corpului. Proprietățile lui vindecătoare erau de atunci cunoscute; Hippocrate menționa 60 de afecțiuni diferite ce ar putea să fie tratate cu ulei de măsline, printre care și unele de piele, răni și arsuri.

În zilele noastre, uleiul de măsline este inclus în numeroase produse cosmetice pentru piele și păr.

Mierea | Foto: fancycrave1 / Pixabay

Mierea | Foto: fancycrave1 / Pixabay

Mierea

Vechii egipteni au făcut din miere cel mai popular ingredient folosit în sute de rețete vechi pentru îngrijirea sănătății, în general.

Pe lângă faptul că este nutritivă, se știe acum că mierea are proprietăți terapeutice uimitoare – este învelită în antioxidanți și antiseptică, ceea ce înseamnă că poate preveni și înlătura infecțiile microbiene.

Din timpuri străvechi, cu mult înainte de a i se cunoaște toate efectele pozitive, femeile au inclus mierea pentru îngrijirea tenului, pielii și a părului.

Sarea de mare | Foto: congerdesign / Pixabay

Sarea de mare | Foto: congerdesign / Pixabay

Sarea de mare

Un alt ingredient folosit de veacuri pentru menținerea frumuseții este sarea de mare. Plină cu minerale, sarea de mare curăță, hidratează și revitalizează pielea. Din antichitate era folosită pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și a reduce urmele lăsate de celulită.

Vechii greci foloseau sarea de mare pentru masaje, în măști pentru față și împachetări corporale.

Despre hetaira Phryne, renumită pentru frumusețea corpului ei, s-a spus că nu folosea fardul, la modă în lumea curtezanelor din Antichitate. Se povestește că le-a îndemnat pe celelalte hetaire să renunțe la fard pentru că, spunea ea, îmbătrânește pielea și lasă urme pe obrazul bărbaților. Le recomanda să folosească doar apă curată pentru a se spăla pe față și a o lăsa să se usuce natural.

Phryne în Femei vestite din lumea antică, de D. Tudor

Șofran | Foto: Ulrike Leone / Pixabay

Șofran | Foto: Ulrike Leone / Pixabay

Uleiul de șofran

Nu vom cunoaște probabil toate secretele folosite de Cleopatra, faimoasa regină a Egiptului, în ritualurile ei de înfrumusețare, însă câte ceva tot s-a mai aflat. Era renumită pentru îmbăierile ei în lapte în care se puneau și picături de ulei de șofran.

Numit „regele condimentelor”, șofranul era printre cele mai scumpe mirodenii, așa cum este de altfel și azi, fiind apreciat de multe secole pentru numeroasele lui proprietăți. Cel mai vechi document descoperit în care se face referire la șofran ca mirodenie folosită pentru înfrumusețarea pielii este o scriere ayurvedică din jurul anului 500 a.e.n..

Este folosit astăzi în special de femei din India – ele știu probabil mai bine că această plantă a fost folosită de regine cu veacuri în urmă, fiind secret lor „de lux” pentru o piele luminoasă și sănătoasă.

Uleiul de cocos | Foto: moho01 / Pixabay

Uleiul de cocos | Foto: moho01 / Pixabay

Uleiul de cocos

În zilele noastre, uleiul de cocos a devenit unul dintre cele mai folosite în cosmetică, fie pentru tratamentul firului de păr, fie pentru îngrijirea pielii. Vindecătorii din vremuri de altădată i-au cunoscut proprietățile antibacteriale, antifungice, antivirale, prin urmare l-au folosit din plin.

Pentru civilizația indiană cocotierul era considerat Kalpavriksha, ceea ce în sanscrită înseamnă arborele ce furnizează tot ce este necesar pentru a trăi.

Tot anticii cunoșteau unul dintre beneficiile esențiale ale acestui ulei, o proprietate ce a fost uitată o vreme și redescoperită nu de mult timp. Uleiul de cocos asigură protecție solară naturală, filtrând razele UV în timp ce organismul poate absorbi vitamina D atât cât are nevoie.

Uleiul de cocos a revenit în forță și se găsește azi atât în formula simplă, naturală, cât și ca ingredient în diferite produse cosmetice. Acest ulei este încă o dovadă că femeile acelor trecute epoci știau bine ce fac atunci când era vorba de a-și păstra frumusețea pielii cât mai mult timp.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.