7 iunie 2022, 19:04

În căutarea unor scriitori. Ce să mai vizitezi în Europa

Cei mai mari autori europeni au reușit, cu siguranță, să influențeze și să modeleze gândirea și societatea în care trăim. Vizita la o casă memorială dedicată unui scriitor creează deseori o stare de melancolie. Poate da acel sentiment emoționant de prezență, de parcă scriitorul nu a părăsit niciodată locul respectiv, este tot acolo, cufundat în gânduri și rânduri.

Casa memorială dedicată unui scriitor nu este neapărat cea în care acesta s-a născut sau în care și-a petrecut cea mai mare parte din viață. Poate fi o casă unde a locuit o perioadă și a scris. Sau a petrecut un timp ce s-a regăsit mai târziu în opera lui. Sau, în unele situații, când casa originală nu mai există, pentru a celebra autorul, s-a creat un spațiu în care vizitatorul să descopere lumea scriitorului și a omului din spatele condeiului.

În Europa sunt numeroase case memoriale dedicate unor scriitori. Merită vizitate, mai ales atunci când îndrăgești scriitorul și opera lui și vrei să intri în atmosfera locului unde a trăit și a creat poveștile ce te-au făcut să râzi, să plângi, să te cunoști, să înveți, să vrei poate să fii mai bun cu tine, cu alții. Am ales câteva dintre aceste case memoriale dedicate unor scriitori care s-au născut și au trăit în Europa.

Brontë Parsonage Museum | Sursa: Wikipedia

Brontë Parsonage Museum | Sursa: Wikipedia

Brontë Parsonage Museum, Haworth, West Yorkshire, Anglia

Fanii cărților scrise de surorile Brontë – Charlotte, Emily, Anne – nu vor putea ocoli acest loc. Haworth este un sătuc pitoresc, azi mult mai plin de viață, tocmai datorită acestui muzeu dedicat celor trei scriitoare. În acea așezare destul de izolată pe atunci, tatăl fetelor era vicar, iar familia Brontë locuia în casa parohială.

Într-un loc unde realitatea de zi cu zi nu aducea nimic nou, imaginația a găsit tărâmul ideal pentru povești. Parohia era înconjurată de un loc mlăștinos și a devenit decorul ce a inspirat capodopera lui Emily, La răscruce de vânturi.

În casa-muzeu este expusă cea mai mare colecție de obiecte ce au aparținut surorilor Brontë, și anume mobilier, îmbrăcăminte, diferite lucruri personale, inclusiv manuscrise și scrisori.

Maison de tante Léonie | Sursa: Wikipedia

Maison de tante Léonie | Sursa: Wikipedia

Maison de tante Léonie – Muzeul Marcel Proust, Illiers-Combray, Eure-et-Loir, Franța

În perioada copilăriei, viitorul scriitor și-a petrecut vacanțele în această casă cu un farmec provincial irezistibil, împregnată cu mici detalii orientale. Maison de tante Léonie (Casa mătușii Léonie) – Muzeul Marcel Proust, amenajată în 1954,  a aparținut lui Elisabeth Amiot (Proust, înainte de căsătorie), mătușă din partea tatălui, și soțului ei, Jules Amiot. Băiatul a stat aici în timpul vacanțelor de vară, între vârsta de șase și nouă ani, între anii 1877 și 1880. Locul l-a inspirat ulterior în opera lui În căutarea timpului pierdut. În această casă, mătușa obișnuia să-i ofere copilului madeleine, acele prăjiturele tradiționale franțuzești în formă de scoică.

Casa-muzeu include azi grădina și clădirea. Casa, cu bucătăria pitorească, salonul oriental, camera lui Marcel și a lui tante Léonie, adună toate amintirile legate de autor: portretul profesorului Adrien Proust, tatăl scriitorului, de Jean-Jules-Antoine Lecomte du Nouÿ, portretul mamei scriitorului, fotografii, corespondență, cărți, manuscrise și documente de familie, o prezentare emoționantă despre Céleste Albaret, cea care a fost menajera și secretara scriitorului, și o alta despre familia Amiot.

Museo Casa di Dante | Sursa: Museo Casa di Dante

Museo Casa di Dante | Sursa: Museo Casa di Dante

Museo Casa di Dante, Florența, Italia

În mijlocul Florenței cu aer medieval, una dintre cele mai reprezentative clădiri este cea în care se află azi Museo Casa di Dante (Casa-muzeu Dante), în amintirea faimosului poet italian, Durante di Alighiero degli Alighieri, cunoscut cu numele de autor, Dante.

Distrusă de timp, casa a fost reconstruită în prima decadă a secolului al XX-lea, acolo unde, potrivit mărturiilor locale transmise din generație în generație, a fost casa familiei Alighieri și unde, în 1265, s-a născut Dante. Muzeul dedicat lui Dante a fost deschis publicului în 1965, când s-au împlinit 700 de ani de la nașterea acestuia. Scopul a fost de a face cât mai cunoscute publicului atât viața, cât și munca lui Dante.

Muzeul are trei etaje, fiecare prezentând diferite teme ce ilustrează viața lui, activitatea politică, exilul, dar și Florența din perioada în care Dante colinda străzile orașului.

Casa Buddenbrook | Sursa: Nordkirche

Casa Buddenbrook | Sursa: Nordkirche

Casa Buddenbrook – Centrul Thomas Mann, Lübeck, Germania

Casa ce și-a luat numele de la faimosul roman a devenit din 1993 un muzeu dedicat lui Thomas Mann, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1929, și fratelui său, scriitorul Heinrich Mann.

În această clădire construită în 1758, cu fațada albă în stil baroc, a locuit familia Mann, între anii 1841 și 1891, iar din 1922 a devenit bibliotecă.

Casa oferă o incursiune în viața și opera celor doi scriitori, cei mai renumiți pe care i-a avut Lübeck. Două dintre camerele acestui muzeu au fost amenajate ca o „plimbare prin roman”, făcând fiecărui vizitator invitația de a se prinde într-o joacă imaginară.

Muzeul memorial F.M.Dostoievski | Sursa: Saint Petersburg

Muzeul memorial F.M.Dostoievski | Sursa: Saint Petersburg

Muzeul memorial F.M.Dostoievski, Sankt Petersburg, Rusia

Acest muzeu a fost deschis în 12 noiembrie 1971 și se află în fostul apartament unde a locuit celebrul scriitor rus.

Scriitorul a stat acolo în două perioade: prima dată, în 1846, la începutul carierei lui literare,  după care s-a reîntors în octombrie 1878 și a rămas până la moarte, în ianuarie 1881. Aici a scris, printre multe alte opere cunoscute, și faimosul roman Frații Karamazov.

În momentul în care apartamentul a fost refăcut pentru a fi deschis ca muzeu memorial, pentru redarea autentică au fost folosite vechi fotografii, însemnări din memoriile lăsate de soția scriitorului și de prieteni de-ai lui.

Acest muzeu este inclus în turul Dostoievski, ce include principalele locuri din Sankt Petersburg ce au legătură cu viața și opera scriitorului. Muzeul are două spații principale: unul este apartamentul unde scriitorul a trăit cu familia lui și celălalt este muzeul literar propriu-zis, ce prezintă manuscrise, lucrări, călătoriile prin Europa, fotografii, cărți.

Museo Casa Natal de Cervantes | Sursa: esmadrid.com

Museo Casa Natal de Cervantes | Sursa: esmadrid.com

Museo Casa Natal de Cervantes, Alcalá de Henares, Spania

Acest muzeu se află în casa unde s-a născut și a copilărit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. În Spania, mai sunt două clădiri – una în Valladolid și alta Esquivias, unde a trăit scriitorul în diferite perioade ale vieții sale.

În casa natală a scriitorului sunt prezentate obiceiuri și tradiții ale vieții cotidiene din Spania secolelelor al XVI-lea și al XVII-lea.

Casa muzeu din Alcalá de Henares dedicată autorului Don Quixote prezintă o bogată colecție bibliografică cu ediții ale operelor lui Cervantes în diferite limbi și perioade de timp. În fiecare an, sunt organizate aici și diferite activități culturale pentru copii și tineri, conferințe, concerte.

În original, Don Quixote este scris cu „x” – așa cum se scria în spaniola veche. Litera „j” a început să fie folosită în limba spaniolă din secolul al XVII-lea – Cervantes a scris opera lui în 1615 – dar oficial abia din 1815.

 

 

Muzeul Franz Kafka | Sursa: Diverting journeys

Muzeul Franz Kafka | Sursa: Diverting journeys

Muzeul Franz Kafka, Praga, Republica Cehă

Deschis în anul 2005, în Orașul de Jos, la malul râului Vltava, muzeul găzduiește expoziții ce oferă incursiuni în lumea lui Franz Kafka, născut în Praga în 1883, una dintre remarcabilele personalități ale literaturii universale din secolul al XX-lea.

Expoziția – împărțită în două secțiuni, Spațiul Existențial și Topografia Imaginară – prezintă cele mai multe ediții princeps ale operelor lui Kafka, scrisori, jurnale, manuscrise, fotografii, jurnale ale vremii, filmulețe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol