Site icon Editia de Dimineata

În ce condiții pot fi confirmate cazurile de COVID-19 și prin teste antigen

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a realizat o nouă actualizare a definițiilor de caz pentru Covid-19, precizând patru criterii pentru identificarea cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 – clinice, de diagnostic imagistic, de laborator și epidemiologice.

Principala modificare este confirmarea cazurilor pozitive de Covid-19 și prin teste de Covid-19, nu doar prin teste RT-PCR, ca până acum. Totuși, doar testele de antigen realizate în spitale sunt luate în calcul.

Astfel, dacă o persoană cu rezultat pozitiv la testul de antigen este considerată caz confirmat, persoanele “simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat în unități sanitare” este la poziția a doua între cele 14 categorii considerate prioritare la testarea prin RT-PCR.

În urma modificării, mai multe categorii considerate prioritare la testare pot fi confirmate și prin teste de antigen, nu doar prin teste RT-PCR.

Celelalte 13 categorii sunt: persoanele simptomatice (inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar), contacții direcți simptomatici ai cazurilor confirmate, pacienţii cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare, pacienții cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem
hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant (2 teste la 24 de ore interval), echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare (la fiecare 2 săptămâni),  pacienţii asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital, pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, pacienții oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, însoțitorii copiilor cu afecțiuni oncologice, pacienții hemodializaţi asimptomatici, persoane instituționalizate asimptomatice, personalul de îngrijire din centre rezidențiale, gravidele asimptomatice care se află în carantină sau izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat și personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat.

Între aceste 13 categorii, principalele modificări sunt introducerea însoțitorilor pacienților copii cu afecțiuni oncologice – care pot fi testați fie prin test RT-PCR, fie prin teste de antigen – și eliminarea de pe listă a pacienților hemodializaţi simptomatici.

În precedenta actualizare a definițiilor de caz pentru Covid-19, realizată în 18 noiembrie, rezultat pozitiv la testul de antigen pentru Covid-19 era considerat criteriu pentru identificarea cazurilor, însă trebuia confirmat printr-un test RT-PCR.

În varianta actualizată, cazurile de Covid-19 pot fi identificate prin patru criterii: clinice (orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației și debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei), de diagnostic imagistic (evidențe radiologice de leziuni compatibile cu Covid-19), de laborator (detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică) și epidemiologice (contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioară datei debutului sau rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile cu cazuri confirmate, în perioada de 14 zile anterioară datei debutului).

Noua variantă a definițiilor de caz aduce modificări și la nivelul clasificării cazurilor, fiind definite trei categorii: caz posibil (în loc de caz suspect, în variantele anterioare), caz probabil și caz confirmat.

Decizia vine în condițiile în care, din cauza creșterii puternice a numărului de cazuri de Covid-19 în România, capacitatea  laboratoarelor care lucrează teste RT-PCR ar putea fi depășită.

Din această cauză, autoritățile caută soluții pentru utilizarea de teste care să fie mai simplu de utilizat și lucrat în laboratoare mai puțin specializate, situate mai aproape de locul în care se află persoana suspectă – numite teste de tip “point-of-care”.

Astfel de teste sunt cele imunologice, precum testele rapide de antigen, care sunt disponibile și în România.

 

Exit mobile version