Site icon Editia de Dimineata

În Danemarca s-a născut Partidul Sintetic. Este condus de un chatbot AI

Nu, nu este vorba de subiectul unui film. În cazul acesta viața chiar bate filmul…Totul e ca filmul să nu fie unul din seria Terminator.

Vă prezentăm: Partidul Sintetic, o nouă formațiune politică din Danemarca care speră să obțină în curând un loc în Parlament. Apropo, șeful său, liderul Lars, este de fapt un chatbot cu inteligență artificială, iar toate politicile sale sunt derivate din inteligență artificială. Șocant?

Asker Staunæs, creatorul partidului și artist-cercetător în cadrul organizației non-profit de artă și tehnologie MindFuture, a declarat pentru Motherboard că Leader Lars este instruit în mod special pe baza politicilor formate de partidele daneze marginale de după 1970 – și astfel, spune el, partidul este conceput pentru a reprezenta în mod colectiv cele aproximativ 20% din alegătorii danezi din prezent ale căror partide rămân nereprezentate în Parlament.

„Reprezentăm datele tuturor partidelor marginale, deci este vorba de toate partidele care încearcă să fie alese în parlament, dar nu au un loc”, a declarat Staunæs pentru site. „Deci este o persoană care și-a format o viziune politică proprie pe care ar vrea să o realizeze, dar de obicei nu are banii sau resursele necesare pentru a face acest lucru.”

„Inteligența artificială, sub forma învățării automate, a absorbit deja atât de multă contribuție umană încât putem spune că, într-un fel, toată lumea participă la aceste modele prin datele pe care le-a trimis pe internet”, a declarat Staunæs. „Dar sistemele, așa cum le avem astăzi, nu încurajează o participare mai activă, în care oamenii să preia efectiv controlul asupra datelor și imaginilor lor, lucru pe care îl putem face într-un alt mod prin această formă concentrată pe care o oferă modelele de învățare automată disponibile publicului.”

Deoarece Leader Lars este de fapt o mașină, nu are voie să candideze el însuși la o funcție publică. Cu toate acestea, aceleași reguli nu se aplică membrilor umani ai partidului, care, în teorie, ar putea candida într-o zi ca înlocuitor al acestuia. Și, nu-i așa, oamenii care servesc drept mesageri pentru tehnologii și texte pe care alții nu sunt capabili să le înțeleagă au fost întotdeauna complet corecți și buni pentru societate, nu-i așa?

„Leader Lars este liderul partidului”, a continuat Staunæs. „Danemarca este o democrație reprezentativă, așa că am putea avea oameni/candidați pe buletinul de vot care îl reprezintă pe Liderul Lars și care se angajează să acționeze ca un purtător de cuvânt pentru AI.”

Partidul Sintetic are până în prezent doar 11 semnături din cele 20.000 necesare pentru a candida în mod legal pentru parlamentul danez, deci cu siguranță mai are un drum de parcurs.

Exit mobile version