26 mai 2022, 19:48

În mintea lui Einstein. Ce cărți i-au influențat gândirea?

A avut una dintre cele mai strălucitoare minți cu care a fost vreodată înzestrat un om, însă fără îndoială că Albert Einstein nu ar fi fost cel mai influent fizician al secolului XX dacă nu ar fi cunoscut și gândirea altora, așa cum a mărturisit.

Fizicianul a învățat constant de la cele mai profunde minți ale omenirii, pentru că a fost un împătimit cititor și a avut o impresionantă bibliotecă personală. De altfel, nu a ascuns niciodată faptul că anumite cărți i-au influențat gândirea. Cele pe care le-a preferat au fost în principal cărți de filozofie și de știință.

Albert Einstein ține în mână un... Albert Einstein; Sursa: Open Culture

Albert Einstein ține în mână un… Albert Einstein; Sursa: Open Culture

Cu toate că lectura a fost clar printre pasiunile lui, într-un interviu din 1930 spunea: „Prea mult citit după o anumită vârstă distrage mintea de la creativitate. Orice om care citește prea mult și își folosește creierul prea puțin cade în lenea gândirii”.

Tot el spunea într-un alt interviu din 1929: „Sunt destul de mult un artist pentru a mă baza pe imaginația mea. Imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea e limitată pe când imaginația înconjoară lumea”.

După 64 de ani de la moartea lui, Einstein rămâne omul de știință care fascinează și inspiră, stimulează gândirea, cercetarea, creativitatea, imaginația, așa cum spun autorii cărții Einstein for the 21st Century: His Legacy in Science, Art, and Modern Culture.

În bibliotecă; Sursa: ThoughtCo

În bibliotecă; Sursa: ThoughtCo

Printre miile de volume din biblioteca lui, se aflau cărți ale unor importanți oameni de știință, dar și scrierile unor remarcabili filozofi și gânditori (nu lipseau cărțile lui Immanuel Kant, Gotthold Ephraim Lessing, Nietzsche, Schopenhauer), dar și poeți.

Dintre toate, au fost câteva la care fizicianul s-a reîntors mereu și mereu și mereu. Iată șase.

Ernst Mach [1838 – 1916]; Sursa: Famous People

Ernst Mach [1838 – 1916]; Sursa: Famous People

Analiza senzațiilor, Ernst Mach

În cartea publicată în 2007, Wer bin ich – und wenn ja, wie viele? (tradusă la Litera cu titlul Cine sunt eu – O călătorie prin mintea ta), filosoful german Richard David Precht scrie: „În 1855, un student la fizică în vârstă de șaptesprece ani, pe nume Ernst Mach, face o plimbare prin împrejurimile Vienei. El trăiește o experiență unică: «Într-o zi însorită de vară, în timpul vacanței, am văzut lumea din care făcea parte și eul meu ca o masă compactă de senzații, care avea legătură mai ales cu eul meu. Deși reflecția a intervenit abia mai târziu, momentul respectiv a devenit unul decisiv pentru ideile mele.» Era un fel de experiență a secolului, lucru pe care studentul nu-l știa, o experiență așternută pe hârtie cincizeci de ani mai târziu, sub forma unei note, în cartea Analiza senzațiilor”.

Criticile lui Ernst Mach făcute teoriilor despre spațiu și timp ale lui Newton au așternut calea către teoria relativității. Einstein a susținut mereu că a fost unul dintre elevii lui Mach, deoarece l-a îndrumat prin cărțile lui.

Într-o scrisoare din 1915 trimisă filosofului Moritz Schlick, Einstein nota: „Ai observat corect că această tendință a gândirii [pozitivism] a avut o mare influență asupra eforturilor mele, în mod special E. Mach și Hume, al cărui tratat l-am studiat cu fervoare și admirație cu puțin timp înainte de descoperirea teoriei relativității. Fără aceste studii filozofice, foarte posibil că nu aș fi ajuns la o soluție”.

Spre finalul vieții, însă, Einstein a repudiat munca lui Mach.

Spinoza [1632 – 1677]; Sursa: Philosophers

Spinoza [1632 – 1677]; Sursa: Philosophers

Etica, Baruch Spinoza

Baruch Spinoza a fost un renumit filozof din secolul al XVII-lea, scrierile lui fiind la baza Epocii Luminilor (sau Rațiunii) din veacul următor. Într-un interviu, Einstein mărturisea că ‘panteismul’ lui Spinoza l-a fascinat, iar într-o scrisoare trimisă rabinului Herbert Goldstein îi răspundea acestuia la întrebare: „Cred în Dumnezeul lui Spinoza care se dezvăluie în armonia a tot ceea ce există în univers și nu într-un Dumnezeu preocupat de soarta și de faptele omenirii”.

Hume [1711 – 1776]; Sursa: Medium

Hume [1711 – 1776]; Sursa: Medium

Tratat asupra naturii umane, David Hume

Așa cum a mărturisit Einstein, această lucrare a filozofului scoțian din Epoca Luminilor, ce a urmărit să înțeleagă legătura între știință și natura umană, a avut o mare influență asupra lui.

Miguel de Cervantes [1547 – 1616]; Sursa: Spain arts & culture

Miguel de Cervantes [1547 – 1616]; Sursa: Spain arts & culture

Don Quijote de la Mancha, Cervantes

În autobiografia Quest, fizicianul polonez Leopold Infeld, care a lucrat cu Einstein, a notat cât de mult a îndrăgit acesta povestea lui Miguel de Cervantes Saavedra.

„Einstein se așază în pat, fără cămașă ori pijama, cu Don Quijote pe noptieră. E cartea de care se bucură cel mai mult și îi place să o citească pentru a se relaxa…”

Johann Wolfgang von Goethe [1749 – 1832] la Roma; pictură de Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, 1787; Sursa: Städel Museum

Johann Wolfgang von Goethe [1749 – 1832] la Roma; pictură de Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, 1787; Sursa: Städel Museum

Opera lui Goethe

Opera lui Goethe a ocupat o mare parte din biblioteca lui Einstein.

„Îl admir pe Goethe ca un poet fără pereche și ca unul dintre cei mai inteligenți și înțelepți oameni din toate timpurile”, îi scria în 1932 medicului german, Leopold Casper, și preciza: „Simt în el o anumită bunăvoință față de cititor”.

Einstein a fost un cititor fidel al operei lui Goethe, avea în casă un bust al scriitorului și era cunoscut, printre asistenții lui vorbitori de limba germană, că deseori cita din scrierile acestuia.

Feodor Dostoievski [1821 – 1881]; Sursa: Russia Beyond

Feodor Dostoievski [1821 – 1881]; Sursa: Russia Beyond

Frații Karamazov, Feodor Dostoievski

Un alt scriitor care l-a încântat pe renumitul savant a fost Feodor Dostoievski și este știut faptul că „Frații Karamazov” a fost de asemenea una dintre cărțile lui preferate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol