11 iulie 2020, 14:03

În numele adevărului și al libertății – O lecție de neuitat

Anul acesta, în septembrie, ar fi împlinit 77 de ani. Numele lui a rămas pentru unii asociat ideii de demnitate. Pentru mulți, însă, numele Liviu Cornel Babeş nu înseamnă nimic. Era un om obișnuit, electrician la trustul de Prefabricate din Brașov și pasionat de pictură, și diferit.

Într-o zi de început de martie, când iarna se mai amesteca în primăvară, pe o pârtie din Poiana Brașov, brașoveanul Liviu Cornel Babeș, în vârstă de 46 de ani, aluneca pe schiuri ca o flacără – și-a dat foc.

Liviu Cornel Babeş, alături de familie | Sursă imagine: Miscarea de rezistenta

Înainte, a agățat o pancartă într-un brad. Pe ea a scris „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”. Și-a turnat benzină pe el, a aprins un chibrit și a coborât pe schiuri. Și-a sacrificat viața în semn de protest față de regimul comunist. A lăsat atunci o fetiță de 11 ani și un mesaj etern: fiecare om are dreptul la libertate și nimeni nu trebuie să moară pentru a o avea.

„Oameni asemeni lui Liviu Cornel Babeş reprezintă un real patrimoniu de demnitate, plămada unei posibile înnoiri a societăţii care, în ansamblul ei, s-a obişnuit în dictatura proletariatului cu întunericul încât poartă în libertate ochelari de soare. El nu fost un dizident, renunţând la carnetul de partid, ci un opozant. Nu a dorit îmbunătăţirea regimului ale cărui idealuri ar fi fost „întinate” de unii şi de alţii, ci dispariţia lui. Totală. Pe pârtia de la Bradu nu şi-a dat foc un om, ci avea să coboare cu schiurile o idee în flăcări”, scria Radu Preda.

În acest martie, sunt 30 de la moartea lui. Este eroul cunoscut și uitat, cel care, din disperare și onoare, a lăsat un mesaj lumii, și-a încheiat viața în numele adevărului în care credea.

Despre cum a fost comemorat la 30 de ani în Brașov, se poate afla din acest articol. Scoțianul care se afla în 2 martie 1989 cu prieteni la schi în Poiana și a încercat să stingă focul de pe omul ce cobora pe schiuri și ardea (și cel care a dat atunci acea știre presei străine), s-a reîntors după 30 de ani, în semn de respect, a scris Claudiu Loghin.

În ziua de 2 martie, când s-a comemorat sacrificiul lui Liviu Cornel Babeș pentru libertate și demnitate, Președinția României a publicat pe site: „Liviu Babeș a renunțat la viața sa pentru un adevăr. El şi-a continuat însă existenţa în memoria noastră devenind astfel un învingător. Există multe feluri de a ne aminti de jertfa sa. Unul dintre acestea este să înlocuim cuvintele cu fapte. Să nu ne mai lăsăm minţiţi, manipulaţi! Să nu mai lăsăm niciodată un regim abuziv să calce în picioare legea şi drepturile noastre! Să nu mai trăim niciodată în minciună şi frică!”

De-a lungul timpului, martie a fost luna plină cu evenimente și momente impresionante și frumoase, unele, dramatice, altele. Să ne reamintim câteva dintre acestea.   

Cutremurul din 1977, București | Foto: Rompres, Sursa: National Geographic Romania

Cutremurul din 4 martie 1977

Într-o zi de vineri, la ora 21:22, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a zguduit România. 56 de secunde și un bilanț devastator: 1578 de morți (dintre care peste 1400 în București), peste 11 000 de răniți, mai mult de 35 000 de locuințe prăbușite în toată țara, pagube de 2 miliarde de dolari.

În memoria colectivă, evenimentul din 4 martie 1977 a rămas ca unul dintre cele mai teribile de acest gen, pentru numărul mare de victime și al clădirilor prăbușite.

Dimitrie Cantemir | Sursă imagine: Ziarul Metropolis

Dimitrie Cantemir și Descrierea Moldovei

În această lună, mai exact în ziua de 2, s-au împlinit 303 ani de la apariția uneia dintre operele importante scrise de Dimitrie Cantemir. Este vorba de Descriptio Moldaviae, realizată la cererea Academiei din Berlin, ce a documentat istoria românilor. Lucrarea cu caracter enciclopedic a fost scrisă în latină, între 1714 și 1716, fiind ulterior tradusă în germană, rusă, greacă, română. Prima traducere în limba română a fost făcută de banul Vasile Vârnav, în 1806, publicată în 1825. În 1909, editura Socec a publicat o nouă ediție în limba română ce a avut la bază traducerea lui Vasile Vârnav.

Autorul a prezentat descrieri geografice (aici a apărut prima hartă cunoscută a Moldovei), a relatat despre organizarea politică și administrativă, despre obiceiuri domnești, dar a inclus și date sociale și etnografice despre Moldova, deosebit de valoroase.

„Moldovenii adevăraţi sunt – afară de boieri, ale căror stări le-am arătat mai sus – fie târgoveţi, fie ţărani. Târgoveţi le zicem acelor ce trăiesc prin cetăţi şi prin târguri; ţărani, acelor care locuiesc prin sate. Cei din târguri nu sunt supuşi nimănui decât domniei şi-şi plătesc dajdiile numai acesteia. Toţi sunt meşteşugari. Rareori afli un moldovean neguţător, pentru că semeţia sau, mai bine zis, lenevia le este născută din fire, încât orice neguţătorie o socotesc lucru de ocară, afară de neguţătoria cu roadele pe care le dobândesc de pe pământurile lor.” – Dimitrie Cantemir, Despre ceilalți locuitori ai Moldovei în Descrierea Moldovei

„Din toate cusururile obişnuite şi pe la ceilalţi oameni, au şi moldovenii dacă nu prea multe, totuşi nici prea puţine. Năravurile bune sunt rare la ei şi întrucât sunt lipsiţi de o adevărată creştere bună şi de deprindere a năravurilor bune, va fi anevoie să găsim un om cu năravuri mai bune decât ceilalţi, dacă firea cea bună nu i-a venit într-ajutor. Trufia şi semeţia sunt muma şi sora lor. Dacă moldoveanul are un cal de soi bun şi arme mai bune, atunci el gândeşte că nimeni nu-l întrece şi nu s-ar da în lături să se ia la harţă chiar şi cu Dumnezeu, dacă s-ar putea. Cu toţii sunt mai cu seamă cutezători, semeţi şi foarte puşi pe gâlceavă; cu toate acestea se liniştesc lesne şi se împacă iarăşi cu potrivnicul.” – Dimitrie Cantemir, Despre năravurile moldovenilor în Descrierea Moldovei

Cerbul de Aur, 1968 | Foto: Agerpres, Sursă imagine: Evz

Cerbul de Aur

Prima ediție a acestui festival de muzică ușoară, lansat pentru promovarea talentelor din România și din alte țări, a fost între 5 și 10 martie, în anul 1968.

Cu toate că nu a avut loc în fiecare an de la lansare, din 1992 s-a organizat în iunie, după care spre sfârșitul verii, în august sau septembrie.

Twitter logo | Sursă imagine: Variety

Twitter, după 13 ani

Una dintre cele mai populare rețele de socializare în Statele Unite, și nu numai, este Twitter. Serviciul a fost lansat în 21 martie 2006, la San Francisco. Este o platformă free, pe care inițial se puteau publica scurte mesaje – maximum 140 de caractere. În 2017, numărul s-a dublat, 280 de caractere, însă lungimea postările pe platformă nu s-a schimbat prea mult.

Numărul userilor activi lunar este de peste 320 de milioane.

Cutremurul din 2011, Japonia | Sursă imagine: Here There Everywhere

Cutremurul ce a zguduit Japonia și lumea întreagă

În 11 martie 2011, la ora 14:46:23, ora Japoniei, un seism cu scara de magnitudine 9,0, a provocat valuri tsunami ale Pacificului de până la zece metri în înălțime. Agenția Meteorologică a Japoniei a anunțat că seismul a fost cotat la 7, valoarea maximă pe scara de intensitate seismică, în anumite zone din prefectura Miyagi, fiind considerat cel mai mare cutremur din istoria Japoniei.

În urma seismului, au fost distruse și centralele nucleare de la Fukushima. Cutremurul a durat 6 minute, fiind urmat de numeroase replici și de un tsunami.

După o lună, în 11 aprilie, la comemorare, s-a anunțat oficial că numărul victimelor a fost de 28.000, fiind incluse și persoanele dispărute și nedescoperite până atunci și care nu se mai puteau afla în viață după atâta timp.

Institutul de geofizică și vulcanologie din Italia a comunicat că seismul din Japonia a provocat deplasarea axei de rotație a Pământului cu 10 centimetri.

Constantin Brâncuși | Foto: Mira Kaliani, după o imagine de la casa-muzeu din Hobița

La umbra unui stejar

La sfârșitul lunii martie, în anul 1907, Constantin Brâncuși era la Paris, ucenic în atelierul renumitului sculptor Augustin Rodin. Atunci a hotărât că a sosit vremea pentru el să se desprindă de marele sculptor francez și să o pornească pe propriul lui drum. A părăsit atelierul lui Rodin și a rostit atunci cuvintele ce au devenit celebre: „Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”.

După șapte ani, la 12 martie, Brâncuși a inaugurat prima expoziție personală la New York, care a fost deschisă până la 1 aprilie.

Regele Carol I al României | Sursă imagine: Familia regală

Primul rege al României

În 1881, la 26 martie, domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat rege al României.

Născut în 7 septembrie 1811, principele Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig a primit în 19 martie 1866 propunerea lui I.C. Brătianu de a fi domnitorul Principatelor Române. După o călătorie cu peripeții – principele Carol era îmbrăcat în veșminte de servitor, pentru a păstra discreția și pentru a evita orice neplăcere pe care autorităţile din Austria, aflată în război cu Prusia – de la Sigmaringen până la Turnu-Severin, alături de I.C.Brătianu, în ziua de 8 mai, cei doi au ajuns pe teritoriul românesc.

În ziua de 10 mai, principele Carol a intrat în București, a depus jurământul de credinţă în faţa Adunării Constituante şi a fost proclamat Domnitor al Principatelor Române.

După 15 ani, în 26 martie 1881, a devenit primul rege al României, prin votul unanim al reprezentanţilor naţiunii. Ceremonia încoronării a avut loc în mai 1881.

Turnul Eiffel | Foto: Pete Linforth

130 de ani de la inaugurarea turnului Eiffel

În 15 martie 1889, s-a finalizat construirea turnului Eiffel și, după două săptămâni, în 31 martie, a fost inaugurat oficial. După viaductul Millau, este cea mai înaltă structură din Franța, cu 300 de metri.

Turnul are trei niveluri pentru vizitatori, cu restaurante în primele două. Partea de sus, la 296 metri, reprezintă cea mai înaltă platformă de panoramă urbană din Uniunea Europeană. Accesul se poate face pe scări sau cu liftul.

Turnul Eiffel a fost un proiect realizat pentru Expoziția Universală de la Paris din 1889, târg internațional organizat pentru a celebra un secol de la Revoluția franceză.

Catastrofa aviatică de la Balotești | Sursă imagine: PSnews

31 martie 1995, zborul 371 al TAROM

În 31 martie 1995, la ora 8:06 dimineața, de pe Aeroportul Otopeni a decolat un avion Tarom cu destinația Bruxelles. După două minute de la decolare, în dreptul localității Balotești, a intrat în picaj și s-a prăbușit. La bord au fost trei americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece români și 32 de belgieni, printre care un copil de șase ani și un altul de patru luni, și 11 membri ai echipajului. Nu au fost supraviețuitori.

Potrivit echipei care a investigat motivul prăbușirii, a existat o problemă cu motorul aeronavei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.