Site icon Editia de Dimineata

Încă o premieră la Paris: cel mai tânăr ministru de Externe. Cine este Stéphane Séjourné

Eurodeputatul Stéphane Séjourné, preşedinte al grupului Renew şi secretar general al partidului prezidenţial Renaissance, a fost numit ministru al Europei şi Afacerilor Externe în noul guvern de la Paris condus de premierul Gabriel Attal. La 38 de ani el devine astfel cel mai tânăr ministru în acest post.

Stéphane Séjourné, noul ministru francez al Europei şi Afacerilor Externe, este şi el o surpriză în noul Guvern francez. Şef al partidului prezidenţial Renaissance, eurodeputat şi fost partener de viaţă al premierului Gabriel Attal până acum doi ani, Stéphane Séjourné, la 38 de ani, devine cel mai tânăr şef al diplomaţiei celei de-a 5-a Republici.

Colaborator din umbră al lui Emmanuel Macron, membru dintotdeauna din cercul cel mai apropiat al preşedintelui, Séjourné vine la origine, ca şi Gabriel Attal, ca şi Emmanuel Macron, din stânga spectrului politic, mai exact din tabăra socialistă a lui Dominique Strauss-Kahn, ex-ministru francez al Economiei, şi apoi a lui Ségolène Royal, candidata socialiştilor francezi la prezidenţialele din 2007. Politician abil, se alătură în 2016 echipei lui Macron – echipă poreclită «Mormonii» – în vederea prezidenţialelor de peste un an.

Devenit consilier prezidenţial în 2017 al nou-alesului preşedinte, Stéphane Séjourné părăseşte palatul Elysée un an şi jumătate mai târziu pentru a conduce campania europenelor. Este ales eurodeputat în 2019 şi preia conducerea grupului Renew în 2021 după plecarea lui Dacian Cioloş. Din spusele colegilor, în Parlamentul European unde conducea şi gestiona grupul centrist de 100 de aleşi de 25 de naţionalităţi diferite, lasă imaginea unui om de compromis.

Stéphane Séjourné a fost în cuplu cu cu Gabriel Attal, cei doi fiind uniți într-un parteneriat civil. Mai multe indicii sugerează însă că sunt despărțiți, precum faptul că nu mai poartă inel pe degetul inelar stâng dar și că nu mai declară ca au un partener civil (PACS) în declarațiile recente la Înalta Autoritate pentru Transparență în Viața publică. O despărțire care nu modifică în mod vizibil încrederea pe care Gabriel Attal o are în Stéphane Séjourné la nivel politic.

La fel ca și prim-ministrul, acest politician în vârstă de 38 de ani a cunoscut o ascensiune fulgerătoare.

În fruntea diplomaţiei franceze, dosarele geopolitice pe care le va avea de gestionat împreună cu preşedintele sunt numeroase şi delicate. Criza din Orientul Apropiat şi Mijlociu şi Ucraina sunt cap de listă şi preocupări de frunte pentru francezi. Mai există însă pe agendă şi alte dosare precum prezenţa tot mai contestată a Franţei în Sahel.

Tot atâtea dosare în care Catherine Colonna, predecesoara sa, fostă purtătoare de cuvânt a ex-preşedintelui Jacques Chirac, fostă ambasadoare la Roma şi Londra, competentă şi serioasă, cum o descrie ziarul conservator Le Figaro, nu a reuşit să se impună în fruntea diplomaţiei franceze.

Acum, că ne-am lămurit că nu e un conflict de interese, pentru că ministrul și premierul nu mai formează un cuplu, revista franceză Gala vine și ne amintește faptul că în Franța n-ar fi pentru prima oară o astfel de situație. Deja, în timpul președinției lui Francois Hollande, acesta a avut-o ca ministru al Ecologiei timp de mai bine de trei ani pe fosta sa soție și mamă a copiilor săi, Segolene Royal. O colaborare care, per ansamblu, a fost fără probleme, dar care a lăsat în urmă niște glume picante printre colaboratorii apropiați.

 

Exit mobile version