19 aprilie 2024, 23:37

ÎNCĂ UN STUDIU arată că primele cazuri de COVID au apărut mult mai devreme decât s-a crezut

Acum câteva zile vă relatam despre un studiu care indica faptul că SARS-CoV-2 a fost prezent în Statele Unite ale Americii  cel puţin din decembrie 2019, cu săptămâni înainte de primul caz confirmat. Un alt studiu vine acum să spună același lucru, dar despre China.

Primele cazuri de COVID-19 au apărut în China cel mai probabil între începutul lui octombrie şi mijlocul lui noiembrie 2019, conform unei noi analize de date care sugerează că noul coronavirus s-a răspândit în lume mult mai devreme decât s-a crezut iniţial, relatează.

Primul caz a apărut probabil la 17 noiembrie, afirmă cercetătorii, într-un studiu din publicaţia PLOS Pathogens.

Oficial, primele cazuri de COVID-19 s-au înregistrat la începutul lui decembrie 2019, în oraşul Wuhan din centrul Chinei, deşi experţii cred de mult timp că virusul s-a răspândit printre oameni înainte de acest moment.

Aceasta este şi viziunea pe care o are echipa de oameni de ştiinţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) însărcinată la începutul anului cu studierea originii pandemiei de COVID-19.

Analiştii de date, conduşi de David Roberts de la Universitatea din Kent, în Marea Britanie, au calculat perioada cea mai probabilă în care agentul patogen ar fi putut trece de la animale la oameni, pe baza informaţiilor despre primele cazuri confirmate în China şi în altă parte.

Ei s-au bazat pe un model matematic din domeniul conservării care este folosit pentru a face predicţii despre extincţia speciilor.

Modelul sugerează că cel mai probabil virusul s-a răspândit în lume din ianuarie.

Calculele oamenilor de ştiinţă indică faptul că primele infectări din afara Chinei ar fi apărut în jurul datei de 3 ianuarie în Japonia.

În Europa, primul caz ar fi fost în Spania, în jur de 12 ianuarie, conform calculelor specialiştilor. În SUA, prima infectare ar fi apărut în jurul datei de 16 ianuarie, potrivit studiului citat. În schimb, celălalt studiu, despre care am relatat, susținea că în SUA apăruse în decembrie 2019.

Nu este pentru prima oară când se face referire la date anterioare celor anunțate oficial, când se făcea referire la apariția noului coronavirus, inclusiv în Europa.

Să nu uităm de Italia, unde un studiu al Institutului Național al Cancerului, cu sediul la Milano, arată că noul coronavirus SARS-CoV-2 circula în această țară încă de la sfârșitul verii lui 2019.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol