Site icon Editia de Dimineata

UPDATE. Incendiu la Matei Balș. Cinci persoane au decedat. Parte dintre pacienți, transferați

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul ”roşu”.

Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire.

Potrivit ISUBIF, în clădire erau 102 persoane.

Cinci persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ”Matei Balş” din Capitală, informează Digi24.ro.

Toți pacienții evacuați ulterior au fost transferați fie în alte pavilioane de la Matei Balș, fie la alte spitale din București, a precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive. Ulterior, la câteva ore de la izbucnirea incendiului, a fost găsită o a cincea victimă, care urmează să fie identificată.

Cadavrul celei de-a cincea victime a fost găsit carbonizat, ”în baie”, după cum a precizat la Digi24 ministrul de Interne Lucian Bode.

Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți aveau o stare medie spre severă din cauza COVID, a precizat Streinu Cercel.

Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.

De incendiu au fost informaţi premierul Florin Cîţu, precum şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne.

PRIMELE IMAGINI CU PAVILIONUL ARS DE LA MATEI BALȘ, pe site-ul DIGI24. CLICK AICI

Arafat a mai spus că ultimul control la „Matei Balș” a fost în noiembrie anul trecut, scrie g4media.ro.

Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată, scrie g4media.ro.

„Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane – până la un număr de 102 – au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane”, a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU, potrivit Agerpres.

El a afirmat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5,13, după opt minute.

„Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 – 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului”, a precizat Şchiopu.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

„Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în „Matei Balş” reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.

Ministrul Sănătății, despre cauza incendiului cu 4 morți de la Matei Balș: „Sunt două piste”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş, scrie digi24.ro.

„Momentan nu este clar. Vin de la Matei Balş am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (…) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (…) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte pacienţii evacuaţi din pavilionul în care s-a produs incendiul, ministrul Sănătăţii a declarat că: „Nu toţi sunt în stare gravă. Din informaţiile mele sunt patru pacienţi în stare gravă la Balş. Circa 40 de pacienţi fuseseră transferai la alte spitale din Bucureşti. Sunt locuri suplimentare. La Victor Babeş, minim 60 de locuri”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, scrie AGERPRES.

Cadrele medicale care erau de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul de la Institutului „Matei Balș”, soldat cu 4 morți, au fost chemate la audieri. Polițiștii criminaliști încearcă să afle cum a izbucnit incendiul și cum s-a desfășurat intervenția, potrivit Digi24.

Institutul a chemat un avocat care să participe la audierile care au loc la Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei.

Toni Grecu, printre pacienţii transferaţi la alt spital

Toni Grecu, unul din fondatorii grupului Divertis, se află printre pacienții care au fost transferați ca urmare a incendiului izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul Matei Balș, din București.

Potrivit Realitatea PLUS, preluată de stiripesurse.ro, Toni Grecu a fost transferat la Spitalul Pantelimon. Acesta este în stare stabilă.

Toni Grecu a fost internat cu Covid la Spitalul Matei Balș pe 16 ianuarie, după ce, inițial, încercase să se trateze acasă. Cum starea sa de sănătate începuse să se înrăutățească, a fost dus la spital și internat.

DSU a anunţat numerele de telefon la care rudele pacienţilor de la Matei Balş pot afla informaţii

Au fost operaționalizate două linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Precizăm faptul că la acest moment, la sediul DSU, sunt operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală”, transmite DSU.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt: 021.2069398 și 021.2648515.

Adrian Streinu-Cercel, detalii despre pacienţii care au supravieţuit incendiului de la ‘Matei Balş’

O pacientă a suferit arsuri ale tractului respirator superior în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balş”, a declarat fostul manager al unităţii medicale, care a precizat că spitalele la care au fost trasferaţi pacienţii aflaşi în saloanele afectate vor informa familiile. Cercel a precizat că nu sunt informaţii despre pacienţi cu arsuri grave, relatează stiripesurse.ro.

Cercel a precizat că o pacientă a suferit arsuri ale tractului respirator superior şi că nu există informaţii referitoare la pacienţi cu arsuri grave.

De asemenea, conform fostului manager al Institutului ”MAtei Balş”, unităţile medicale care au primit pacienţii au şi informat familiile acestora. Au fost transferaţi 102 pacienţi – 42 la alte spitale şi 60 în alte pavilioane ale institutului.

În ceea cepriveşte cele patru persoane care au decedat, Streinu-Cercel a transmis că în prezent acestea se află în procedură de identificare, după care vor fi anunţate familiile.

Președintele Klaus Iohannis va merge la Institutul Matei Balș, la ora 13:00, pentru a vedea cum s-au organizat medicii de la spital după incendiu, dar și cum decurg cercetările.

UPDATE

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nu are informații că în clădirea de la Matei Balș ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești: „Spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil”, relatează stiripesurse.ro.

Întrebat dacă a discutat cu medicii despre acest aspect, Voiculescu a repetat că nu are informații potrivit cărora în clădire ar fi fost nevoie sau ar fi fost suplimentată sursa de încălzire, dar știe că spitalul a avut de suferit din lipsa de capacitate a Termoenergetica de a livra căldură.

În plus, Voiculescu a declarat că Spitalul „Matei Balș” nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil: „Situația e foarte diferită față de Piatră Neamț. Vorbim de o finanțare relativ robustă. Trebuie să vedem cauzele. Au fost făcute investiții aproape constant”.

Primarul Capitalei: Nu au existat probleme cu căldura în spital

Primarul general al Capitalei a declarat vineri, după tragedia de la Institutul „Matei Balș” că nu au existat probleme cu căldura, nici la unitatea sanitară, nici la blocurile din jur. Primarul spune că după verificările făcute anul trecut la spitalele din București nu au fost descoperite probleme de siguranță la incendiu.

Încep prin a exprima condoleanțe pentru familiile victimelor. Este o tragedie care ne obligă să fim solidari și mai ales să fim responsabili. Trebuie să îmbunătățim siguranța din spitale și trebuie pentru asta să facem investiții.

Am avut o discuție cu majoritatea din Consiliu și am decis ca în bugetul din 2021 să facem un audit al instalațiilor termice și să includem bani pentru intervenții.

După cum știți, după tragedia de la Piatra Neamț a existat un control mixt de la ISU și de la DSP în toate cele 19 spitale, și nu au fost găsite probleme.

Spitalele noastre sunt gata să ofere oricefel de sprijin pentru pacienții care nu mai pot fi tratați la Balș. Nu este o problemă cu spațiile libere în spitale.

Pentru că a fost o speculație de presă cu privire la căldura din spitalul Matei Balș, am discutat atât cu termoenergetica, cât și cu call centerul. În ultima săptămână nu au existat problemele de căldură la Matei Balș, nici la blocurile din jur”, a declarat primarul general al Capitalei, în cadrul unei ședințe organizate vineri la prânz.

Iohannis, la Matei Balș

Președintele Klaus Iohannis spune după incendiul de la Balș că „problema este mult mai amplă”. Vinovații vor fi sancționați, însă avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România.

Iohannis a transmis condoleanțe familiilor îndoliate, a informat despre faptul că a ținut legătura cu forțele de intervenție în permanență și a primit „toate datele care sunt certe despre intervenție”.

„A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate”, a spus președintele, mulțumit de reacția salvatorilor.

„Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut nu de mult o tragedie la Piatra Neamț, avem acum aici la Balș această tragedie, au fost incendii mai mici la alte spitale și cu siguranță motivele sunt diverse. Ele sunt anchetate și anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați, însă după părerea mea problema este mult mai amplă. După părerea mea aici avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministru al Sănătății și la discuția pe care am avut-o acum câteva săptămâni și astăzi din nou să lucreze cu celeritate la un proiect pe reformă al sistemului de sănătate din România”, a spus Iohannis.

De asemenea, președintele i-a numit pe medici „eroii mei”, reiterând ideea că au depus eforturi supraomenești și au lucrat până la epuizare în condiții de stress extrem.

Exit mobile version