Site icon Editia de Dimineata

Încep investiţiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Care sunt provocările din calea acestui proiect

Extragerea primelor gaze naturale din Marea Neagră ar putea avea loc în scurt timp, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la Radio România Actualități. În următoarea perioadă vor începe investițiile în perimetrul Neptun Deep, dar și cele legate de exploatarea gazelor de la mare adâncime.
Legea offshore, cu modificările intrate în procedură de urgență pentru dezbaterea în Parlament, va asigura stabilitate și predictibilitate legală companiilor interesate, a dat asigurări șeful Guvernului.
„Există posibilitatea ca în scurt timp să putem să începem investițiile în perimetrul Neptun Deep și să asigurăm exploatarea gazelor din Marea Neagră. Totodată asigurăm exploatarea gazelor de pe teritoriul național de la mare adâncime, această investiție putând să asigure gaze începând cu anul 2024 din Marea Neagră. Avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an, există deja o investiție făcută de Black Sea Oil & Gas, au semnat deja documentele de recepție, existând posibilitatea să asigurăm un miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiție. Şi, desingur, la sfârșitul anului 2026 – începutul lui 2027 să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep”, a spus Nicolae Ciucă.

Companiile din domeniul petrolului și gazelor sunt rezervate

Într-o situație de criză precum cea pe care o traversează și România singura soluție sunt investițiile, iar rolul Guvernului este de a le sprijinii prin politici publice, având ca scop asigurarea stabilității și dezvoltarea economică, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Companiile din domeniul petrolului şi gazelor sunt rezervate pentru moment în a formula o opinie despre proiectul legii offshore, care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

Totuşi, reprezentanţii acestora spun că documentul reprezintă un pas înainte şi simpla introducere a modificărilor în lege este un semn bun pentru viitorul exploatărilor din Marea Neagră.

Propunerile impun stabilitate legislativă pe toată durata exploatărilor, estimată la peste 20 de ani și îmbunătățesc regimul fiscal, în condițiile în care România avea cea mai mare rată de impozitare a sectorului de gaze naturale offshore față de restul statelor europene, de aproximativ 4,3 ori mai mare decât media acestora.

Un prim semn bun este faptul că la prima vedere a documentului, companiile de petrol și gaze nu au reacționat negativ, așa cum s-a întâmplat în 2019, la ultima modificare a legii. Mai mult, în acest moment, toate companile și-au luat timp pentru calcule, relatează RRA.

Volumul de gaze estimat pentru perimetrele românești de la Marea Neagră este de 200 de miliarde de metri cubi, iar cea mai mare cantitate este în perimetrul Neptun Deep, deținut de OMV, Petrom și Exxon Mobile, cu specificația că Romgaz este pe punctul de a semna preluarea acțiunilor Exxon.

Pe de altă parte, cele mai avansate lucrări de exploatare sunt în perimetrul Midia, acolo unde Black Sea Oil & Gas va începe lucrările de gaze chiar de anul acesta.

Despre proiectul Neptun Deep

Proiectul Neptun Deep, explorarea gazelor din Marea Neagră, urmează să fie repornit. Romgaz va prelua participația de 50% deținută de grupul american ExxonMobil, o achiziție de 1 miliard de dolari care va fi aprobată pe 28 aprilie 2022 în Adunarea Generală a Acționarilor. Romgaz va prelua şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor.

Perimetrul Neptun Deep este de 7.500 mp, iar adâncimea apei variază între 100 m și 1.700m, conform datelor oferite de OMV Petrom.

Compania deține cealaltă jumătate de participație din perimetrul Neptun Deep. Estimarea este că din această zonă a Mării Negre pot fi extrase gaze naturale de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi.

„Proiectul Neptun Deep este o oportunitate strategică pentru România, deoarece reprezintă o sursă importantă de gaze naturale în vederea securității energetice a României. Mai ales în contextul geopolitic și energetic actual, în opinia Romgaz, are o însemnătate și mai deosebită. Ne propunem să finalizăm tranzacția cu EXXON în trimestrul al doilea din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, cât mai repede posibil la faza de dezvoltare exploatare a proiectului, mai ales în contextul actual geopolitic”, a declarat directorul Romgaz, Aristotel Marius Jude pentru Europa Liberă.

Exit mobile version