Site icon Editia de Dimineata

Începe și în China? În stradă se strigă „Demisia, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”. Asemănarea stranie cu evenimentele de la COLECTIV (VIDEO)

Proteste au izbucnit în toată China, într-o provocare fără precedent la adresa politicii de zero-Covid a lui Xi Jinping. Lumea s-a strâns peste tot, inclusiv în universități și în Shanghai, unde sute de persoane au scandat „Demisia, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”.

Un incendiu mortal izbucnit joi la un bloc de apartamente din Xinjiang, o regiune din vestul îndepărtat al țării, care a ucis 10 persoane și a rănit nouă, pare să fi alimentat furia, deoarece a apărut o înregistrare video care pare să sugereze că măsurile de izolare au făcut ca pompierii să ajungă cu întârziere la victime.

Proteste

Sâmbătă și duminică dimineața devreme au izbucnit proteste în orașe și la universități din China, potrivit videoclipurilor de pe rețelele de socializare și relatărilor martorilor, scrie CNN.

Videoclipuri care circulă pe scară largă pe rețelele de socializare chinezești arată sute de persoane din centrul orașului Shanghai, sâmbătă, aprinzând lumânări pentru a deplânge morții din incendiul din Xinjiang.

Ulterior, mulțimea a ținut în mâini coli albe de hârtie – în ceea ce este în mod tradițional un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat: „Avem nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe înregistrări video văzute de CNN, oamenii au putut fi auziți strigând cereri pentru ca liderul chinez Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. De asemenea, mulțimea a scandat „Nu vreau testul Covid, vreau libertate!” și „Nu vreau dictatură, vreau democrație!”.

Unele videoclipuri arată oameni care cântă imnul național al Chinei și „Internaționala”, un simbol al mișcării socialiste, în timp ce țin în mâini bannere de protest față de măsurile excepțional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Beijing

Proteste au izbucnit și în capitala Beijing. Un student de la prestigioasa Universitate Peking a declarat pentru CNN că, atunci când a ajuns la locul protestului, duminică, în jurul orei locale 01.00, erau aproximativ 100 de studenți, iar gărzile de securitate foloseau jachete pentru a acoperi un slogan de protest pictat pe perete.

„Spuneți nu închiderii, da libertății. Nu testului Covid, da hranei”, scria mesajul scris cu vopsea roșie, reluând sloganul unui protest care a avut loc pe un pasaj suprateran din Beijing în octombrie, cu doar câteva zile înainte de o reuniune cheie a Partidului Comunist la care Xi și-a asigurat un al treilea mandat la putere.

„Deschideți ochii și priviți lumea, dinamica zero-Covid este o minciună”, scria sloganul protestului de la Universitatea din Beijing.

Studentul a declarat că agenții de securitate au acoperit ulterior sloganul cu vopsea neagră.

Într-un videoclip, un oficial al universității poate fi auzit avertizându-i pe studenți: „Veți plăti pentru ceea ce ați făcut astăzi”.

„Și voi, și la fel și țara”, a strigat un student în replică.

Cenzură

Fotografiile și videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare chinezești, văzute de The Guardian, au fost rapid eliminate de cenzorii de internet, dar multe au continuat să circule pe Twitter, care este blocat în China.

Potrivit fotografiilor și videoclipurilor de pe Sina Weibo, care au fost șterse ulterior, în Universitatea de Comunicare din China din Nanjing, în estul Chinei, doi studenți au ridicat sâmbătă foi albe de hârtie într-o o piață din campus. Noaptea, acestora li s-au alăturat mulțimi de studenți care și-au pornit lanternele de la telefoanele mobile și au cântat imnul național cu versurile „Ridicați-vă, cei care refuzați să fiți sclavi”. Ei au scandat: „Zece mii de ani pentru popor. Fie ca morții să se odihnească în pace!”

O înregistrare video, care ar fi fost filmată în Guangzhou, arată mulțimea care dărâmă barierele de izolare într-un complex de locuințe, în timp ce o alta – care ar fi fost filmată în Tongzhou, în apropiere de Beijing – arată, de asemenea, mulțimi care zdrobesc barierele de izolare în timp ce scandează „Nu testelor PCR”. Locațiile acestora nu au putut fi verificate în mod independent.

Ce ar putea urma

Profesorul Chung Kim-wah, un cercetător în științe sociale care a lucrat anterior la Universitatea Politehnică din Hong Kong, a declarat că, deși răspândite, este puțin probabil ca aceste proteste locale la scară mică să amenințe guvernul central. El se aștepta ca guvernul să folosească atât metode de calmare, cât și metode represive pentru a dezamorsa nemulțumirea.

„Trebuie să observăm dacă sloganurile anti-Xi se vor răspândi, dar Xi ar putea transfera responsabilitatea [către autoritățile locale], deoarece [guvernul central] poate spune că guvernele locale sunt cele care au aplicat în mod excesiv” restricțiile Covid, a spus el, referindu-se la un anunț guvernamental din 11 noiembrie care a relaxat unele restricții și a îndemnat oficialii locali să se abțină de la restricții nediscriminatorii ale Covid.

Exit mobile version