Site icon Editia de Dimineata

Închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat va fi reabilitată și se va numi Memorialul Închisoarea Tăcerii

Închisoarea comunistă Râmnicu Sărat a fost una dintre temnițele cele mai de temut din România. Aici au fost închiși la început țăranii, în timpul răscoalei din 1907 și, mai târziu, intelectualii care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist.

Ion Diaconescu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu au îndurat regulile din Închisoarea Tăcerii. Mărturiile lor și nu numai au pus pușcăria pe harta represiunii comuniste.

Nu poate fi vizitată. Zidurile sunt la un pas de prăbușire

Cu zidurile la un pas să se prăbușească, închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat va fi în sfârșit reabilitată, relatează stiri.tvr.ro.

Nu poate fi vizitată de cei care vor să afle istoria recentă a țării. E fără acoperiș, cu mucegai pe pereți și apă infiltrată în celule.

De 15 ani, clădirea e preluată de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului, dar abia acum se va reface vechea temniță și se va reconstrui un spațiu expozițional subteran în fața intrării în închisoare.

Elita politică și intelectuală din ultimul secol a fost supusă unor chinuri greu de imaginat în mai multe închisori de exterminare din țară. Doar cele din Sighet și Pitești au fost transformate în muzee.

Memorialul „Închisoarea Tăcerii”, așa cum se va numi, ar urma să fie gata în 2026 dacă cele 9 milioane de euro se vor aloca la timp prin programul național de reconstrucție și reziliență.

Primul muzeu dedicat comunismului realizat de Guvernul României

Alexandru Muraru, consilierul premierului Ciucă pentru promovarea politicilor memoriei, a atras atenția că Memorialul de la Râmnicu Sărat va fi primul muzeu dedicat victimelor comunismului, asumat și realizat exclusiv de Guvernul României. Muraru estimează că, după finalizarea proiectului, muzeul va fi vizitat de peste 20.000 de turiști anual.

„Crimele comunismului trebuie arătate, istoria regimului totalitar trebuie explicată, iar locurile memoriei trebuie să devină repere naționale pentru tinerele generații, o formă de reziliență puternică față de încercările de falsificare a trecutului sau la revizionismul ce denaturează și relativizează ferocitatea și brutalitatea comunismului, teorii care astăzi circulă nestingherite în Europa de Est și la noi. Acest proiect este vital pentru promovarea memoriei regimului comunist și a consecințelor acestuia. Educarea tinerei generații în spiritul adevărului, al respectului față de drepturile și libertățile fundamentale, în paralel cu onorarea memoriei victimelor comunismului este o datorie morală.

După 30 de ani de la 1989, statul român își ia în serios misiunea privind politicile memoriei. Prea mult timp a trecut de la cel mai feroce și mai longeviv regim opresiv care a marcat pentru totdeauna România și istoria sa. Generațiile de după 1989 nu au avut șansa să beneficieze de și educație aplicată în acest domeniu – predarea istoriei comunismului văzând cum arată universul concentraționar unde au fost decimate elitele interbelice”, a explicat Alexandru Muraru, într-un comunicat de presă.

Muzeul va fi în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER)

Muzeul de la Râmnicu Sărat va fi în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comusnimului (IICCMER).

Muzeul va avea 8.500 mp, 13 angajați, iar termenul de execuție al lucrărilor este de 36 de luni. Data maximă până la care trebui finalizate lucrările este 30 iunie 2026.

„În acest an se va semna contractul de finanțare și predarea amplasamentului cu Compania Națională de Investiții și se va finaliza licitația privind serviciile de proiectare și execuție. Chiar din 2022 vor începe lucrările, în prima fază de intervenție de urgență. În următoarele luni se vor aloca de la bugetul de stat 1,2 milioane de lei pentru aceste lucrări, inclusiv pentru actualizarea unor documentații și avize. Totodată, se va crea în următoarele săptămâni un grup de lucru de tip „task force” în cadrul IICCMER cu specialiști interni și externi pentru a monitoriza și a consilia permanent, în următorii ani, realizarea proiectului de la Rm Sărat”, a precizat Muraru, în comunicatul citat.

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Șandru, a fost miercurea trecută la Râmnicu Sărat, pentru a vizita fosta închisoare comunistă aflată în patrimoniul acestei instituții, arată IICCMER în pagina sa. El a fost însoțit de expertul IICCMER, Ștefan Bosomitu, și de managerul proiectului Memorialul „Închisoarea Tăcerii”, Ștefan Rădulică, împreună cu care a dat asigurări autorităților municipale că lucrările de implementare a respectivului proiect, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, vor debuta în primăvara anului 2023, urmând a fi finalizate în 2026.

„Nu voi apela niciodată la povestea «grelei moșteniri», fiindcă sunt învățat să accept provocările, și nu voi vorbi decât despre mandatul meu. Am convingerea că viitorul Memorial, integrat ca obiectiv de investiții prin PNRR, va reprezenta un reper aparte pe harta muzeală și turistică a României. Tot aici va funcționa și un important centru educațional despre regimul comunist și crimele sale. Mă bazez pe implicarea directă a domnului Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, pe susținerea instituțională, deja arătată, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, pe interesul manifest de realizare a acestui obiectiv probat de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Dezvoltării și Companiei Naționale de Investiții, Consiliului Județean Buzău și Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat.

Situația fostei închisori nu va rămâne așa. Am obținut Ordinul Ministrului Culturii pentru declasarea construcțiilor parazitare (urmează avizele pentru demolarea acestora), avem pregătită toată documentația pentru intervenția la acoperișul prăbușit în primăvara lui 2020, precum și suma de 9 milioane de euro alocată prin PNRR pentru realizarea Memorialului, proiect care va începe în primăvara anului 2023, urmând a fi finalizat în 2026. O spun clar și fără înconjur, mandatul meu se identifică, practic, cu acest proiect, sunt perfect conștient de această realitate. Și voi fi responsabil în consecință. În următoarele două săptămâni, o delegație guvernamentală va fi prezentă la Râmnicu Sărat. Memorialul se va face”, a scris Daniel Șandru pe Facebook.

În urmă cu mai bine de un an, la finele lunii martie 2021, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, anunța că Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat va fi prins la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În Penitenciarul Rm. Sărat au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu și alți membri marcanți ai partidelor istorice. În perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vișinescu, condamnat în 2015 pentru crime împotriva umanității.

Sursa foto: IICCMER

Exit mobile version