Site icon Editia de Dimineata

Incredibila poveste a lui John Pemberton, inventatorul Coca-Cola

Sursa www.thevintagenews.com

În prezent, Coca-Cola este cea mai populară și cea mai bine vândută băutură răcoritoare, însă puțini cunosc destinul inventatorului ei, John Pemberton.

Născut în statul american Georgia, pe 8 iulie 1831, tânărul John absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850 și-a primit licența farmaceutică.

În 1853, s-a căsătorit cu Ann Eliza Clifford Lewis și au avut un fiu împreună. Când a izbucnit Războiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care făcea parte din Armata Confederată (sudistă).

După ce a fost rănit în Bătălia de la Columbus, a început să ia morfină pentru a-și calma durerile și a devenit, în scurt timp, dependent. Invenția Coca-Cola se datorează eforturilor lui John Pemberton de a scăpa de această depenedență de morfină.

Rețeta siropului de succes

wn.com

Dorind să scape de dependență, John Pemberton a început să facă experiențe cu coca, planta din care s-a obținut cocaina mai târziu. Pemberton a încercat diferite combinații cu mai multe ingrediente.

În cele din urmă, a amestecat extractul de coca cu nuci kola, creând astfel siropul pentru Coca-Cola. Când a gustat din noua sa rețetă, Pemberton a fost convins că va avea mare succes.

El a umplut un borcan cu sirop și l-a dus la farmacia din apropiere pentru a oferi niște mostre. Clienții au fost de acord că siropul era excelent.

Sursa bzi.ro

La început, amestecul a fost scos pe piață drept „tonic pentru creier”, cu valoare medicinală. Apoi, când a ajuns pe piață la prețul de 5 cenți paharul, amestecul a fost vândut pur și simplu ca băutură răcoritoare.

Un pionier în domeniul marketingului și publicității, Frank Mason Robinson, a inventat aliterația Coca-Cola, un nume care combină principalele două ingrediente ale produsului. Astfel a fost înființată compania Coca-Cola.

 

Coca-Cola a fost comercializată pe rafturile Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia, la 8 mai 1886. A fost vândută iniţial ca un medicament brevetat, la preţul de cinci cenţi. Pemberton a susţinut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenţa de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap şi impotenţa.

Sursa www.coca-cola.ie

De altfel, Pemberton este și autorul primei reclame la Coca-Cola, pe care a publicat-o la 29 mai în acelaşi an, în “Atlanta Journal”. În primele opt luni doar nouă băuturi au fost vândute zilnic. Azi ni se pare aproape imposibil să nu asociem produsul Coca-Cola cu reclama sa.

Sursa incredibilia.ro

El spera să-i lase compania moștenire fiului său, Charley. Pemberton susținea că alte companii pot folosi formula, însă Charley era proprietarul denumirii de „Coca-Cola”.

Doar că Charley era interesat să obțină bani cât mai repede. Așa că, în 1888, cu scurt timp înainte de moartea sa, John Pemberton, alături de fiul său Charley, a vândut ceea ce rămăsese din patent magnatului Asa Candler.

În august 1888, John Pemberton, bolnav de mai mulți ani, a murit de cancer la stomac. Între timp, sub călăuzirea lui Asa Candler, compania Coca-Cola s-a transformat în corporația Coca-Cola, devenind cel mai mare producător și comerciant de băuturi răcoritoare din lume.

Sursa incredibilia.ro

Exit mobile version