Site icon Editia de Dimineata

India și China au aprobat deja vaccinuri anti-COVID prin administrare nazală

Două vaccinuri COVID-19 fără a avea nevoie de înțepăturile acelor, care se administrează prin nas sau prin gură, au fost aprobate pentru utilizare în China și India.

Noul vaccin din China, anunțat duminică, se inhalează prin nas și gură sub formă de ceață aerosolizată, iar cel din India, anunțat marți, se administrează sub formă de picături în nas.

Aceste vaccinuri pentru mucoase vizează membranele mucoase subțiri care căptușesc nasul, gura și plămânii. Prin declanșarea răspunsurilor imunitare acolo unde SARS-CoV-2 pătrunde pentru prima dată în organism, vaccinurile pentru mucoase ar putea, în teorie, să prevină chiar și cazurile ușoare de boală și să blocheze transmiterea la alte persoane – ceea ce vaccinurile COVID-19 nu au reușit să facă.

Vaccinurile care produc o imunitate sterilizantă ar schimba regulile jocului pentru pandemie.

Pulverizare nazală

„Aceste aprobări validează nevoia de vaccinuri pentru mucoase”, spune Marty Moore, cofondator al Meissa Vaccines din Redwood City, California, care dezvoltă o imunizare COVID-19 care se administrează prin nas. „Aceasta este direcția în care trebuie să mergem la nivel global, iar Statele Unite trebuie să ne ajungă din urmă”.

Aprobările de reglementare din China și India ridică la patru numărul de vaccinuri pentru mucoase COVID-19 aprobate în lume, inclusiv unul deja aprobat în Iran și altul în Rusia.

Mai mult de 100 de vaccinuri pentru mucoase împotriva bolii sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial, iar aproximativ 20 au ajuns la studii clinice pe oameni, potrivit Airfinity, o companie de analiză a sănătății din Londra.

Exit mobile version