Site icon Editia de Dimineata

Industria IT din România în 2023 – ce-și doresc cu adevărat angajații de la locul de muncă? Mai există ”Paradisul” din industrie?

Școala de HR, în parteneriat cu Zitec, lider pe piața de IT & Digital Marketing în România, a publicat rezultatele unui studiu care oferă o imagine amplă asupra preferințelor, valorilor și aspirațiilor profesioniștilor din domeniul tehnologiei. Întregul demers a pornit de la nevoia de a recalibra percepția angajatorilor, de a face cunoscute nevoile specialiștilor și de a contribui la un viitor orientat spre oameni. 

Studiul realizat în primul trimestru al acestui an bifează atât o analiză cantitativă, cât și calitativă asupra subiectului, înglobând 1592 completări unice de formular și 30 de interviuri cu specialiști din diverse companii IT, cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani. Un mare procent al răspunsurilor provin din capitală – 44.5%, însă o bună parte dintre ele reflectă poziția specialiștilor de peste tot din țară și nu numai: Cluj – 16.7%, Iași – 11.55%, Timișoara – 7.5%, Brașov – 4.6%, străinătate – 3.2%.

ANDRA PINTICAN, fondator Școala de HR: „Ne-am dorit să aflăm dacă «paradisul» din industria IT încă mai există. Alături de Zitec, ne-am convins că standardele de muncă în România se redefinesc de la an la an și nevoia de fi prezent în viață privată devine, după cum arată și studiul, una din preocupările de bază ale angajatului IT”, a declarat Andra Pintican, fondator Școala de HR, subliniind evoluția standardelor de lucru și nevoia tot mai mare de echilibru în viața personală în rândul profesioniștilor din IT.

Chief Talent Experience Officer în cadrul Zitec: „Am colaborat cu Școala de HR la un studiu menit să scoată la iveală dorințele specialiștilor din industrie așa cum arată ele astăzi, în 2023”

De asemenea, Florentina Greger, Chief Talent Experience Officer în cadrul Zitec, a afirmat că ”la Zitec suntem într-o călătorie constantă spre starea de bine la locul de muncă, așa că în echipă avem deja instrumentele și legăturile interumane care ne ajută să avem acces, mereu și la cald, la prioritățile și nevoile colegilor noștri.

Companiile au de învățat de la oamenii din echipele lor și oamenii ar trebui să aibă acces la suport din partea companiilor ca să învețe și să se dezvolte continuu într-un mediu prielnic. Am gândit că același tratament îl merită toți profesioniștii IT din România. De aceea, am colaborat cu Școala de HR la un studiu menit să scoată la iveală dorințele specialiștilor din industrie așa cum arată ele astăzi, în 2023.”

Cele 10 arii majore studiate și defalcate în studiu scot la iveală prioritățile de top ale angajaților din tech, printre ele numărându-se:

Un alt aspect important, documentat în studiu relevă modul în care oamenii din industrie caută și evaluează potențiale noi oportunități de muncă. Majoritatea respondenților ajung să se angajeze în mod tradițional, aplicând direct și urmând clasicul traseu interviu-ofertare. A doua cea mai populară metodă prin care aceștia au ajuns să fie angajați este cea de head hunting.

Profesioniștii în căutarea unui job nou merg direct la țintă?

A treia cea mai populară metodă prin care respondenții au ocupat pozițiile din prezent este cea a recomandării din interior. Această metodă are o rată de conversie de 7 ori mai mare decât cea tradițională, conform Edelman Source Barometer.

Când vine vorba despre a evalua un brand de angajator, dintre cele 14 aspecte reieșite în studiu, cele mai des 5 întâlnite sunt:

Dintre profesioniștii interesați de poziții de leadersip, millenialii reprezintă ponderea cea mai mare 

Alte informații de interes, care au ca fundație cele aproape 1600 răspunsuri, indică deschiderea angajaților spre poziții de leadership sau spre a urma calea antreprenoriatului în următorii 10 ani, după cum urmează:

În concluzie, rezultatele studiului „2023 IT Employment Landscape” oferă noi perspective asupra evoluției sectorului IT din România. Datele explicate pe larg în site-ul Zitec subliniază prioritățile în schimbare ale profesioniștilor din IT: echilibrul dintre viața profesională și cea privată, compensațiile echitabile și aranjamentele de lucru flexibile. Toate aceste aspecte par să fie cheie în satisfacția angajaților din IT.

Viitorul muncii în sectorul IT este incitant și plin de potențial, iar companiile care acordă prioritate nevoilor și aspirațiilor angajaților au șanse de a prospera în acest peisaj în continuă evoluție.

Studiul complet, 2023 IT Employment Landscape, este disponibil pentru descărcare, gratuit, pe site-ul web al Zitec: https://tech.zitec.com/it-employment-report-2023. 

 

Exit mobile version