Site icon Editia de Dimineata

Inedit: Câinii pufoși au fost crescuți pentru părul lor călduros

Nu se întâmplă prea des să se așeze la aceeași masă pentru a cerceta istoria capacitățile științifice ale biologiei moleculare și evoluționiste, ale antropologiei și arheologiei, mai ales când este vorba despre trecutul unei rase de câini care a supraviețuit până în prezent doar sub forma unei mostre de piele, depozitată într-un muzeu.

Însă există o poveste formidabilă în spatele unei rase de câini cu părul lung. Acum zece mii de ani, câinii trăiau în America.

Ei nu au apărut în urma domesticirii lupilor nord-americani, ci din rasele siberiene de câini de muncă, scrie publicația Ekolist.cz din Republica Cehă

La ce erau buni câinii pentru oameni?

Îi foloseau ca forță de tracțiune, protectori ai așezărilor lor, tovarăși fideli în timpul vânătorii și ca rezerve vii de carne.

Coast Salish, un grup de triburi indiene care trăiesc în provincia canadiană British Columbia și în statele americane Washington și Oregon, creșteau câinii pentru blana sau lâna lor, pentru producția de fibre textile.

Alături de lame, au reprezentat unul dintre puținele animale din întreaga Americă despre care se știe că au fost crescute intenționat pentru lâna lor.

Exit mobile version