Site icon Editia de Dimineata

A făcut infarct când a văzut nota de plată la gaze. Nu, nu e o figură de stil. Soția lui a chemat Salvarea… Cât arăta factura

S-a întîmplat recent, în Brăila. Un bărbat s-a enervat atât de tare la vederea facturii trimise de ENGIE, încât a făcut atac de cord. Soția lui a sunat de urgență la 112. Brăilenii care sunt abonați ai companiei ENGIE au primit facturile aferente lunii decembrie, iar sumele ce trebuie achitate sunt de până la zece ori mai mari decât până acum, scriu cei de la Infobrăila.

Ei au publicat povestea unuia dintre abonați, însoțită de factura doveditoare.

Cum să plătesc eu această suma, să fac rată la banca?

“Vă scriu în legătură cu facturile de gaz primită ieri. Este de speriat, în sensul că, pentru un consum aproape dublu față de luna noiembrie, s-a emis acum o factură de 10 ori mai mare. Vă dau exemplul meu, pentru un consum de 91 metri cubi luna trecută s-au plătit 283 de lei, iar acum, la 190 de metri cub trebuie să plătesc 2.000 de lei. Cum să plătesc eu această sumă, să fac rată la banca? Dar lunile viitoare? Ce ne așteaptă? Soția mea a chemat Salvarea, că mi s-a făcut rău când văzut. Noi murim de foame în casă și ăștia își bat joc de noi! Medicii mi-au zis că am făcut infarct de supărare. Noroc că m-au dus la spital și mi-au dat ceva care a dizolvat, nu știu eu exact, dar mi-au zis să mă feresc de supărări. Cum să mă feresc de nenoricirea care se abate peste noi în fiecare zi?!”

Furnizorii au greșit!

Practica de a trimite facturile necompensate (sau neplafonate) a fost amendată și de ministrul Energiei, Virgil Popescu:

„Furnizorii au greșit. Au greșit pentru că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor, nu-i dau numele, până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi, probabil în urmă controlului declanșat de către Autoritatea de Protecția Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifică la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale dacă aplică legea, abia în urmă acestui control, care a pornit și avansează, au început să emită facturi”.

Legea privind plafonarea prețurilor la energie și gaze precum și schema de compensare se aplică de la 1 noiembrie 2021, fiind publicată în Monitorul Oficial din 29 octombrie 2021. De această plafonare beneficiază pe lângă consumatorii casnici, spitalele, școlile, grădinițele, cabinetele medicilor de familie, organizațiile neguvernamentale, bisericile și întreprinderile mici și mijlocii.

Conform prevederilor Legii nr. 259/2021, prețul gazelor naturale plafonat la 0,37 lei/KW va fi aplicat până la sfârșitul luni martie 2022.

Exit mobile version