Site icon Editia de Dimineata

Înghețată „made in România”, fără E-uri, care se luptă cu marile branduri să ajungă pe rafturile magazinelor

Sursă Foto: cremola.com.ro

O româncă se luptă să pună pe rafturile marilor magazine un produs lipsit de E-uri, pe care părinții ar putea să o ofere liniștiți copiilor pe tot parcursul anului. Ideea de a construi un tip de înghețată a venit firesc pentru Irina Filip, care a reușit să își construiască , alături de familie, o afacere de succes cu lactate, în anul 2011.

Aceasta a explicat faptul că indignarea a fost sentimentul care a motivat-o să pornească la drum.

„Am fost revoltată când am văzut că nu poți găsi la raft deserturi sănătoase, pe care să le consumi cu încredere și, mai ales, pe care să i le poți da copilului fără să riști să-l îmbolnăvești. Mi s-a părut criminala inconștienta producătorilor care alimentau piață cu deserturi îndesate cu E-uri periculoase, dar despre care spuneau că ar fi minunate pentru copii. Sigur că exista deja, încă de pe atunci, multă înghețată pe piață. Și acum există. Dar dacă veți citi etichetele caserolelor, veți vedea că, în cele mai multe cazuri, produsele conțin tot soiul de substanțe de sinteză chimică. Acestea nu se regăsesc în natură, iar organismul uman n-a fost creat să le proceseze”, a menționat aceasta pentru Ziare.com

Cum se prepară înghețata fără E-uri

Irina Filip a reușit să creeze un tip de desert care poate fi servit pe tot parcursul anului. Mai mult, aceasta spune că înghețata sa este mai gustoasă dacă nu este consumată imediat după ce este scoasă de la rece, ci abia după ce stă 15 minute la temperatura camerei și ajunge să devină cremoasă.

Sursă Foto: ziare.com

Irina a explicat și care este procesul de fabricare a înghețatei, în care nu sunt adăugate arome artificiale, aditivi de sinteză chimică sau alte tipuri de conservanți și E-uri: „Se aduce laptele cu cisternă și se stochează în tancuri de mari dimensiuni. Aici, laptele poate rămâne pentru cel mult 48 de ore. În teorie, ar putea fi stocat și procesat chiar și după mai mult timp. Dar noi nu procedam așa, din cauză că laptele n-ar mai da suficientă savoare înghețatei.După ce e scos din tancuri (totul se face automat, angajații neavând contact direct cu ingredientul – n.red.) laptele se amestecă cu zahăr, cu gălbenuș de ou, cu frișcă și cu lapte praf extra grade. Astfel se face mix-ul de bază, care se pasteurizează.Apoi, acest amestec ajunge într-un utilaj numit omogenizator, unde este supus la presiuni foarte mari. Moleculele de grăsime se sparg, iar amestecul ajunge să capete o textură catifelată”, a explicat aceasta. 

După primul an de funcționare al fabricii Irinei, un singur mare land de magazine a decis să vândă la nivel național înghețata fără E-uri. După multă muncă de convingere, încă trei mai comercianți au acceptat să pună în vânzare cantități mici de înghețată în câteva magazine.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursă Cover Foto: cremola.com.ro

Exit mobile version