Site icon Editia de Dimineata

ÎNGRIJORARE în Germania: cât de periculoasă este varianta BA. 5 a coronavirusului. ”Renunțarea la măști în interior a fost o eroare”

vaccinare Germania

Un nou val de coronavirus lovește Germania, chiar în plină vară. Și asta din cauza variantei infecțioase BA.5. Cercetătorul german Kristan Schneider, care studiază modificările virusului, explică pericolul pe care această variantă îl reprezintă și consideră politica actuală a statului german referitoare la COVID drept iresponsabilă, scrie Focus.

Cifrele infectărilor sunt în creștere din cauza variantelor BA.4 și BA.5, care sunt și mai contagioase, iar efectul verii asupra virusului, pe care se conta, se topește precum gheața la soare. Incidența națională este acum la peste 500 de cazuri la 100.000 de locuitori. Marți, au fost înregistrate 123.097 de noi cazuri de infectare. În același timp, numărul de teste la nivel național este în scădere, deci în realitate numărul infectărilor este mai mare, potrivit sursei citate. Deci deloc vești bune pentru pregătirile de toamnă.

De aceea profesorul de matematică și specialist în reprezentări grafice ale replicărilor coronavirusului, Kristian Schneider, crede că decizia de a elimina purtarea măștilor în spațiile interioare a fost o greșeală. În ciuda diminuării numărului de teste în numeroase țări, cum ar fi Danemarca, se poate remarca faptul că numărul infectărilor crește. El consideră această evoluție drept periculoasă. ”Faptul că testele nu mai sunt efectuate, de exemplu, în școli, la locul de muncă, mi se pare o eroare”, a declarat acesta pentru  T-Online.

Schneider critică faptul că nu există actualmente decât puține măsuri în Germania care să oprească extinderea epidemiei. Renunțarea la mască în interior a fost o eroare, explică matematicianul. Situația vaccinărilor nu ajută nici ea prea mult, circa 76% din populație a primit prima doză, iar 61% au la activ boost-ul. ”Aceasta nu joacă decât un rol secundar în cazul BA.5, căci această variantă ocolește mult protecția conferită de vaccin”, a mai spus Schneider.

Mai multe studii sugerează acest lucru. De exemplu, cercetări efectuate la Universitatea de stat din Ohio au verificat eficiența vaccinării la persoane care au primit a doua și a treia doză, în raport cu variantele BA.4 și BA.5. S-a dovedit că prima vaccinare cu două doze de vaccin pe bază de ARNm/Pfizer și Moderna nu este suficientă pentru a neutraliza cele două noi variante. Doar cei cu trei doze beneficiază de o mai bună protecție, dar și aceasta este inferioară comparativ cu protecția contra variantelor BA.1 și BA.2, scrie Focus.

Virusologul german Christian Drosten crede că Germania va înregistra o creștere severă a infecțiilor cu Covid după vară și că pandemia nu se va încheia în 2022.

Christian Drosten spusese anterior că Germana ar putea, probabil, să declare sfârșitul pandemiei în acest an.

Dar într-un interviu acordat Spiegel, Drosten a spus că și-a reevaluat opinia. „Când a apărut varianta Alpha, a fost foarte surprinzător pentru mine. Când a apărut Delta am fost la început sceptic, apoi cu Omicron a trebuit să ne reorientăm din nou. Și din ianuarie au existat deja noi subtipuri Omicron.

Sursa foto: Marina Constantinoiu

 

Exit mobile version