Site icon Editia de Dimineata

Inițiativă: asigurare de sănătate pentru studenții români din străinătate

Doi senatori au inițiat un proiect de lege menit să repare o problemă reclamată de ani de zile: lipsa asigurărilor de sănătate pentru studenții români din străinătate. În prezent, doar studenții români care învață în țară beneficiază de gratuitate la îngrijiri medicale.

Dacă proiectul va deveni lege, studenții și doctoranzii înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor beneficia, acasă, de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Unii studenți români care învață în străinătate au dat statul în judecată și toți au câștigat până acum procesele, scrie Bihoreanul.

„Constituţia României, la articolul 16, spune foarte clar că toţi cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

Legea pe care am iniţiat-o vine să elimine o astfel de discriminare şi să creeze un cadru coerent în care studenţii români – indiferent că învaţă în România sau oriunde în Europa – să beneficieze de drepturile lor legale fără să mai fie nevoiţi să-şi caute dreptatea prin instanţe.

Bugetul Asigurărilor Sociale nu este grevat semnificativ de această măsură, dar reuşim să mai eliminăm de pe rolul instanţelor nişte dosare care n-ar fi trebuit să ajungă acolo în primă instanţă, dacă textul legal era coroborat cu Legea Fundamentală şi se înţelegea foarte clar că Legiuitorul a vrut să acorde această asigurare medicală tuturor studenţilor şi doctoranzilor”, susține senatorul Adrian Hatos.

„Este evident necinstit faţă de nişte tineri bine pregătiţi pe care ni-i dorim să se întoarcă acasă şi să contribuie aici la dezvoltarea României. Şi cum să facă asta câtă vreme semnele pe care le transmite statul român, prin CNAS, sunt tocmai în ideea că nu sunt bineveniţi?

Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani, la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a punctat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Exit mobile version