Site icon Editia de Dimineata

Inițiativă inedită în combaterea cancerului: bacterii controlate cu ultrasunete

De la descoperirea sa, chimioterapia s-a dovedit a fi un instrument valoros în tratarea cancerelor de mai multe tipuri, dar are și un mare dezavantaj. În afară de uciderea celulelor canceroase, poate omorî și celulele sănătoase, cum sunt cele din foliculii de păr, provocând calviție sau pe cele care căptușesc stomacul, provocând greață, având astfel și efecte adverse nedorite.

Cercetătorii de la Institutul Caltech din California vin cu o abordare complet nouă în lupta împotriva cancerului: bacterii modificate genetic și controlate de sunet, care pot identifica și distruge celulele canceroase, scrie 360medical.

În cadrul unui studiu, publicat în revista Nature, cercetătorii din laboratorul lui Mihail Shapiro, profesor de inginerie chimică și cercetător la institutului medical Howard Hughes, descriu procesul prin care au dezvoltat o tulpină specială a bacteriilor Escherichia coli (E. coli) care, atunci când este injectată în corpul unui pacient, caută tumorile canceroase și se infiltrează în ele. Odată ajunse la destinație, bacteriile pot fi determinate, cu ajutorul impulsurilor de ultrasunete, să producă medicamente anticancer.

Pentru a testa dacă tulpina de bacterii a funcționat așa cum a fost concepută, echipa de cercetare a injectat celule bacteriene în șoareci de laborator afectați de tumori. După ce au așteptat ca bacteriile să se infiltreze în tumori, cercetătorii au folosit ultrasunete pentru a le încălzi.

Printr-o serie de studii, cercetătorii au descoperit că șoarecii tratați cu această tulpină de bacterii controlate de ultrasunete au arătat o creștere mult mai lentă a tumorilor față de șoarecii tratați fie doar cu ultrasunete, fie doar cu bacterii sau față șoarecii care nu au fost tratați deloc.

Echipa a constatat însă, că unele tumori la șoarecii tratați nu s-au micșorat deloc.

„Acesta este un rezultat foarte promițător, deoarece arată că putem direcționa terapia potrivită către locul potrivit la momentul potrivit. Dar, ca în cazul oricărei noi tehnologii, există și câteva lucruri de optimizat, inclusiv adăugarea capacității de a vizualiza agenții bacterieni cu ultrasunete înainte de a-i activa și direcționarea mai precisă a stimulilor de încălzire către aceștia“, a mai spus dr. Shapiro.

Sursa foto: shapirolab.caltech.edu

Exit mobile version