Site icon Editia de Dimineata

Înmormântarea eco, noua modă în Franța

O antreprenoare de pompe funebre din Franţa a pedalat prin Paris recent, pe o bicicletă-dric despre care speră că va transforma modalitatea de desfășurare a înmormântărilor în capitala Franței, acestea putând deveni astfel mai „verzi”.

Acest tip de dric-bicicletă există deja în alte țări, cum ar fi Elveția, dar rămâne limitat la înmormântările care au loc pe o rază restrânsă, în care ceremonia și înmormântarea sau incinerarea au loc în acelasi oraș, scrie L’Express.

Există o limită de greutate. Evident, i-aș invita pe cei care aleg acest mod de transport să aleagă sicrie destul de sobre și deci destul de ușoare”, sfătuiește Isabelle Plumereau, care precizează că, „ cu un+ DricBicicletă + nu poți parcurge o distanță enormă.  Cel mult patruzeci de kilometri”. 

Casele funerare oferă familiilor și un document care sugerează acțiuni simple de reducere a impactului înmormântării asupra mediului (prin alegerea florilor de sezon de exemplu sau a hainelor care se degradează mai ușor) și le solicită furnizorilor să folosească lacuri mai puțin poluante pe sicrie sau căptușeală biodegradabilă.

Familiile decedaților au ajuns să solicite și sicrie din carton, care se fac pe comandă. Dar ar trebui măsurat impactul global al cartonului, comparativ cu lemnul, căci în Franța există o filieră foarte responsabilă pentru sicrie și lemnul poate permite un consum mai mic de gaze la incinerare.

Alte moduri de înmormântare ar putea fi luate în considerare pentru a evita consumul de gaze de la o incinerare sau poluarea legată de înmormântări: este de exemplu cazul humusării, care constă în transformarea corpului în compost, acvamația, numită și „incinerare cu apă”, sau promesiunea, care constă în congelarea la temperatură scăzută, urmată de reducerea în pulbere și care utilizează azot lichid. 

Plumereau a declarat că a obţinut deja autorizații oficiale pentru utilizarea bicicletei dric – după ce a adaptat-o la regulamentele franceze – şi nu mai are nevoie decât de undă verde din partea asiguratorului său pentru a putea începe.

Înmormântările mai liniştite, mai prietenoase cu mediul, reprezintă o tendinţă de nișă, însă în creştere, iar Isabelle Plumereau este de părere că transportarea sicriului cu o bicicletă cargo special concepută în acest sens poate să ofere un caracter mai practic unei înmormântări.

Exit mobile version