Site icon Editia de Dimineata

Inovație: folosirea realității virtuale în tratarea afecțiunilor neurologice

Sunt tot mai mulți pacienți și tot mai puțini terapeuți. Soluția o reprezintă un exercițiu în lumea virtuală.

Efectele sunt cât se poate de reale. Pacientul stă întins pe pat, iar ochelarii îl duc într-o lume virtuală, de exemplu într-un apartament pentru antrenament. Aici trebuie să spălați rufele sau să folosiți electrocasnicele din bucătărie. Acestea sunt sarcinile concepute în aplicația BioMinds XR, scrie Gazeta Wyborcza din Polonia.

Un start-up polono-suedez a dezvoltat un program de neuro-reabilitare bazat pe realitate virtuală (VR). Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral, alt tip de accident, sau suferă de demență, boala Parkinson sau alte afecțiuni neurologice vor putea beneficia de o astfel de terapie în centrele de îngrijire sau acasă.

În fiecare an, în Polonia aproximativ 70.000 de oameni suferă un accident vascular cerebral, iar mulți dintre aceștia au nevoie de reabilitare pe termen lung. De asemenea, sunt din ce în ce mai mulți pacienți cu boli neurologice incurabile.

„În Uniunea Europeană, în medie, există un terapeut la o mie de oameni, așa că introducerea unor soluții cum este BioMinds XR devine o necesitate”, spune Elżbieta Włodarska, neuropsiholog, vicepreședintele BioMinds.

 „Inițial, ne-am gândit să creăm un instrument pentru terapeuți. Însă acum descoperim că reabilitarea virtuală este mai ușoară pentru toată lumea. Există o penurie de terapeuți; aceștia au un timp limitat pe care îl pot petrece cu un singur pacient”, a adăugat expertul.

Sursa: Gazeta Wyborcza, Polonia

Sursa foto: BioMinds

Exit mobile version