Site icon Editia de Dimineata

Institutul „Elie Wiesel” îl taxează pe Daea după declarația despre Holocaust: “Este o comparație trivială” EXCLUSIV

Sursa: digi24.ro

Fermierii români se confruntă cu sacrificarea a zeci de mii de porci, din cauza pestei porcine africane. Acest virus a produs atât pagube materiale, cât și morale, întrucât, partidul Mișcarea România Împreună cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea în urma unei declarații nepotrivite.

În cadrul unei emisiuni de la Antena 3 de marți seara, Petre Daea a explicat măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină, comparând incinerarea porcilor cu evenimentele de la Auschwitz, cel mai mare lagăr de exterminare nazist, unde au fost uciși mai mult de 1,1 milioane de oameni. Iată mai jos declarația omului politic din timpul emisiunii:

„Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod și avem o veste proastă, că virusul ar fi și în alt complex – care înseamnă 17.000 – 18.000 de capete. (…) Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala. Singura metodă este sacrificarea. Porcii aceștia toți se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz, dom’ne. Gândiți-vă că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă și se pun pe foc. Alții se izolează. Procedura o fac medicii veterinari, care sunt la limita rezistenței psihice, ca să stai cu 2-3000 de porci pe zi să îi omori, se află în fața unei situații greu de explicat, dar mai ales greu de ținut”.

Am luat legătura cu Elisabeth Ungureanu, șef serv. Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHREW) pentru a consulta și părerea unui specialist în studierea genocidului asupra evreilor. Iată ce crede aceasta, în legătură cu aserțiunea ministrului Agriculturii:

Sursa: plus.google.com

Având în vedere comparația făcută de domnul Petre Daea, cum percepeți această reacție? Vi se pare potrivită o asemenea aserțiune în spațiul public?

Considerăm că este un derapaj și totodată o comparație trivială pe care a făcut-o între sacrificarea acestor porci infectați cu un virus și exterminarea evreilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Probabil ați auzit că partidul Mișcarea România Împreună cere demisia domnului ministru, sunteți de părere că este just? Ar trebui să facă acest lucru?

Noi la acest moment considerăm că în primul rând domnul ministru are datoria morală de a-și prezenta scuzele față de ceea ce a spus.

Am înțeles că Petre Daea și-ar fi prezentat scuzele în legătura cu această declarație, așa că revin cu întrebarea, dacă legat de o posibilă demisie nu vă puteți pronunța, chiar și cu această părere de rău, nu considerați că ar trebui aplicată o sancțiune? Și dacă da, ce fel de pedeapsă ați sugera?

Nu cred că noi avem căderea de a propune sancțiuni în astfel de situații.  Cu siguranță există un cadru legislativ și dacă este cazul se va sancționa ca atare.

Exit mobile version