Site icon Editia de Dimineata

Întâiul vaccinat al Israelului este premierul. Medicul personal, născut în România, i-a administrat lui Netanyahu doza de la Pfizer

”O mică vaccinare pentru un om, un pas uriaș pentru sănătatea Omenirii”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce i se administra prima doză de vaccin, la Centrul Medical Sheba din Tel Aviv. Întâiul vaccinat al țării este așadar premierul, urmat de ministrul Sănătății, Yuli Edelstein. Amândoi au primit vaccinul produs de Pfizer/BioNTech cu o zi înaintea lansării campaniei naționale de vaccinare, pentru a da un exemplu publicului israelian.

Nu știm dacă are vreo semnificație în ecuația campaniei de vaccinare sau în cea – destul de complicată – politică, dar consemnăm un detaliu furnizat de corespondentul Radio România în Israel, potrivit căruia Netanyahu a fost vaccinat în brațul drept, iar Edelstein în cel stâng.

Contează cu siguranță și vârsta protagoniștilor: Netanyahu, 72 și Edelstein, 62.

Netanyahu și-a primit doza de vaccin de la medicul personal, nimeni altul decât Zvi Berkovitz, originar din România. Berkovitz s-a născut la Târgu Lăpuș, Maramureș, și este absolvent al Facultății de Medicină din Cluj, promoția 1971. A și profesat în România timp de patru ani, în două sate din Maramureș și unul din Suceava. În 1975 a părăsit România, în favoarea Israelului.

Pentru a încuraja israelienii să se vaccineze, administrarea dozei de la Pfizer s-a făcut în direct, din cel mai mare spital israelian.

Duminică îi vine rândul președintelui Reuven Rivlin, când vor începe să fie vaccinați și membrii staff-ului spitalicesc și profesioniștii din domeniul sănătății.

Oficiali din domeniul sănătății, citați de site-ul ynetnews.com, apreciază că Israelul ar putea fi prima țară din lume care își vaccinează populația din grupa de risc și a lansat campania de inoculare sâmbătă seara.

Acest lucru este posibil datorită populației relativ scăzute a țării, de circa 9 milioane, comparativ cu rația de vaccin per capita ridicată care este la dispoziția autorităților sau este așteptată să sosească în săptămânile următoare.

Edelstein a declarat pentru Canalul 12 că Israelul ar putea încheia prima rundă de vaccinări pentru persoanele din grupele de risc în circa două săptămâni.

Persoanele vaccinate trebuie să revină pentru o a doua injecție după 21 de zile, ceea ce înseamnă că Israelul va încheia imunizarea acestei categorii de persoane la sfârșitul lunii ianuarie.

Exit mobile version