Site icon Editia de Dimineata

Întâlnirea dintre Regina Elisabeta a II-a și Ceaușescu, marcată de un gest „extrem” făcut de suverană

Întâlnirea dintre Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu , din anul 1978, a reprezentat un moment istoric pentru ambele țări, atât pentru România cât și pentru Marea Britanie, fiind marcat primul caz în care un lider al unei țări comuniste făcea o vizită oficială în Regatul Unit.

Cu toate acestea, evenimentul nu a fost atât de bine primit de regina Elisabeta a II-a, care a fost nevoită să recurgă la un gest „extrem” pentru a evita o întâlnire neprevăzută cu Nicolae Ceaușescu, care nu era parte a progrmamului protocolar. Astfel, suverana s-ar fi ascuns în tufișuri de teamă să nu se intersecteze cu acesta, în timp ce vizita Palatul Buckingham, relatează The Independent, citat de Digi24. 

Mai mult decât atât, potrovit documentarului „Inside the Crown: Secrets of the Royals”, difuzat pe 21 mai la ITV, jurnalistul Robert Hardman și lordul David Owen, fost ministru de externe, au mărturirst că regina Elisabeta a II-a nu a privit cu ochi buni toată această întâlnire, părerea acesteia despre dictatorul român fiind una negativă.

„Ea i-a povestit unui oaspete, care la rândul lui mi-a povestit mie, despre momentul când (cuplul Ceaușescu, n.red.) erau în vizită și a ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului”, a povestit Robert Hardman în documentar.

„Așa că, pentru prima și singura oară în viața ei, regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi. Regina s-a întâlnit cu diferiți oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A transmis cât se toate de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat lordul David Owen, potrivit Digi24. 

Sursă Foto: impact.ro

Exit mobile version