29 martie 2024, 14:32

Inteligența artificială ar putea ține în viață oamenii după moarte

Cercetătorii și antreprenorii încep să se gândească la modul în care inteligența artificială (AI) ar putea crea versiuni ale oamenilor după moartea lor. Este vorba nu doar despre replici statice, ci ca entități digitale care ar putea conduce companii sau influența evenimentele mondiale.

De exemplu, Replika este o aplicație care învață să reproducă o persoană sub forma unui chatbot, iar HereAfter AI înregistrează poveștile vieții oamenilor și le folosește pentru a crea o replică încorporată într-un difuzor inteligent. Microsoft a brevetat recent o metodă de utilizare a chatbot-urilor pentru a prezerva figuri istorice.

Avatarul care te ține în vacanță

În brevetul înregistrat de Microsoft, doi dintre inventatorii companiei, Dustin Abramson și Joseph Johnson, descriu un chatbot conversațional care folosește date de pe rețelele sociale, înregistrări vocale și scrieri pentru a instrui un bot de chat să converseze și să interacționeze ca persoana respectivă. Această persoană, spune brevetul, poate corespunde unei entități trecute sau prezente (sau unei versiuni a acesteia), cum ar fi un prieten, o rudă, o cunoștință, o celebritate, un personaj fictiv, o figură istorică.

Astfel de persoane „nemuritoare” ar putea continua să interacționeze cu familiile, prietenii și descendenții lor mult după moarte. De asemenea, ar putea fi folosiți la bordul navelor spațiale care explorează universul, aventurându-se mai mult decât ar putea face orice om obișnuit într-o viață.

Oamenii vii ar putea folosi replici digitale ale lor, care trimit e-mail-uri și discută cu colegii, pentru a munci mai mult sau pentru a prelua sarcinile în timp oamenii sunt în vacanță. Persoanele virtuale sunt inerent imperfecte, deoarece se bazează de obicei pe vorbire, scrieri, postări pe rețelele sociale și alte lucruri care nu captează neapărat esența unei persoane. O persoană digitală construită prin AI nu are conștiință.

Replicile unor oameni celebri sau politicieni le-ar putea permite să exercite influență asupra evenimentelor viitoare, modelând lumea de dincolo de mormânt. Davide Sisto, filozof la Universitatea din Torino și autor care se concentrează asupra mortalității în cultura digitală, spune că speră că nu va fi posibil ca un politician precum fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi să aibă un omolog virtual care să continue să activeze la nesfârșit în spațiul public după moartea sa. O fantomă digitală este doar o extensie a modului în care oamenii au căutat să rămână aproape sau să comunice cu morții de-a lungul istoriei umane.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol