Site icon Editia de Dimineata

Inteligența artificială transformă industria muzicii fără drept de autor

Odată cu proliferarea platformelor de partajare a conținutului, cum ar fi YouTube și TikTok, nevoia de muzică fără drepturi de autor patrimoniale (fără a plăti pentru folosire) este acum mai mare ca niciodată.

TikTok detectează automat muzica protejată prin drepturi de autor și dezactivează sunetul, în timp ce YouTube dezactivează complet videoclipul, de cele mai multe ori. Pentru editorii și creatorii de conținut, procedura de a obține drepturile adecvate pentru utilizarea muzicii poate fi atât de laborioasă și costisitoare încât majoritatea nici nu se deranjează să facă asta, bazându-se în schimb pe muzică fără drepturi de autor.

Compozitorul Kevin MacLeod a pus la dispoziția consumatorilor peste 2.000 de piese de muzică fără obligația de a plăti redevențe, prin Creative Commons. Atâta timp cât este recunoscut ca autor, piesele pot fi utilizate în mod liber de către utilizatori și, ca rezultat, muzica sa a fost prezentată pe scară largă în filme, jocuri video și pe TikTok. Compozitorul își obține veniturile prin contul său de pe Patreon, din donații.


Citește și:
Licențele Creative Commons, o metodă ușoară de a-ți face cunoscute creațiile


Dar acești compozitori individuali nu pot oferi suficientă muzică pentru cererea tot mai mare. În timpul pandemiei, utilizarea rețelelor sociale a crescut, dar muzica fără redevențe a rămas limitată.

Rory Kenny, director executiv al platformei Loudly, un catalog de muzică fără redevențe, produsă de inteligența artificială (AI):

„AI este capabilă să genereze melodii fără redevențe în câteva minute. Vom vedea că această nevoie de muzică fără redevențe se accelerează, cu o nevoie potențială de milioane de piese pe zi. Muzica creată de a AI va deveni o marfă la fel de apreciată ca muzica tradițională”.

Inteligența artificială este deja utilizată pentru masterizarea audio, streaming și alte aspecte ale producției muzicale. O mare parte din critica muzicii create de AI se bazează pe lipsa de originalitate. Dar presupusa lipsă de originalitate se potrivește perfect conceptului de muzică fără drepturi de autor. Prin însăși natura sa, „muzica de stoc” nu este concepută pentru utilizare exclusivă, ci trebuie să fie generică și concepută pentru a crea o stare de spirit, fără să fie invazivă pentru ascultător. De asemenea, ea nu poate fi prea complexă, deoarece trebuie să se încadreze în categorii ușor de atribuit.

Exit mobile version