Creșterea și bunăstarea Europei depind foarte mult de modul în care vom utiliza datele și tehnologiile conectate. IA ne poate schimba radical viața, în bine sau în rău
O nouă tehnologie de ultimă generație care utilizează o formă de inteligență artificială (IA) este capabilă să estimeze ceasul intern al organismului. Cercetătorii din Marea Britanie spun că această descoperire ar putea deschide calea către planuri personalizate de somn și de masă.
Această metodă inovatoare folosește învățarea automată – o ramură a IA – pentru a estima momentul în care se sincronizează ceasul corporal.
Aceasta analizează metaboliții din sânge pentru a prezice momentul în care ritmul circadian intern al unei persoane, un sistem care reglează ciclurile umane de somn/veghe în 24 de ore.
Înțelegerea acestor cicluri i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să determine orele și duratele optime de somn pentru fiecare persoană.
„Dispozitivele inteligente și cele purtabile oferă îndrumări utile cu privire la modelele de somn – dar cercetarea noastră deschide calea către planuri de somn și de masă cu adevărat personalizate, aliniate la biologia personală a individului, cu potențialul de a optimiza sănătatea și de a reduce riscurile de boli grave asociate cu un somn deficitar și o alimentație incorectă”, afirmă coautorul studiului, profesorul Debra Skene de la Universitatea din Surrey, într-un comunicat de presă, citat de 360medical.
Înainte de această descoperire, abordarea convențională pentru determinarea ritmurilor organismului presupunea măsurarea momentului de producere naturală a melatoninei, cunoscut sub numele de declanșarea melatoninei în lumină slabă – DLMO.
„În timp ce abordarea noastră trebuie validată în diferite populații, ea ar putea deschide calea pentru optimizarea tratamentelor pentru tulburările de somn cu ritm circadian și pentru recuperarea după leziuni”, adaugă profesorul Skene.
Echipa de cercetare a colectat o serie de probe de sânge de la 24 de participanți sănătoși, constând în 12 bărbați și 12 femei.
Toți participanții au menținut un program de somn regulat timp de șapte zile înainte de testare.
Prin măsurarea a peste 130 de ritmuri ale metaboliților, echipa a reușit să prezică ritmul circadian specific fiecărei persoane.
Rezultatele ar putea ajuta la dezvoltarea unei modalități accesibile de estimare a ritmului circadian individual, care va optimiza momentul comportamentelor, al prelevării de probe de diagnostic și al tratamentului, subliniază coautorul studiului, profesorul Roelof Hut de la Universitatea din Groningen.