Site icon Editia de Dimineata

Intersecția dintre politică și rețelele sociale – teren fertil pentru dezinformarea bazată pe inteligența artificială

Un val de evenimente electorale va fi în curând în plină desfășurare la nivel global, iar aproximativ 71% dintre oamenii care trăiesc în democrații vor vota la alegerile naționale în decursul următorului an.

Multe dintre aceste alegeri contează mult pentru actori statali precum Rusia, care au desfășurat operațiuni complexe de influențare a rezultatelor electorale în trecut. În acest sens, vor fi vizate mai ales alegerile din Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Germania și cele din UE, în general.

Se preconizează că ingerințele electorale și campaniile de dezinformare din era inteligenței artificiale vor fi mult mai sofisticate decât erau în 2016. Dezinformarea este o cursă a înarmărilor: atât atacul, cât și apărarea au suferit îmbunătățiri între timp.

Inteligența artificială generativă are capacitatea de a produce rapid și ușor texte pe orice subiect, în orice ton, din orice perspectivă, un instrument perfect pentru propagandă. Intersecția dintre politică și rețelele sociale reprezintă un teren fertil pentru dezinformarea bazată pe inteligență artificială.

Pe măsură ce costul financiar al ingerinței electorale scade, crește numărul de potențiale țări ostile care pot interveni și destabiliza procesul democratic.

Din păcate, instrumente precum ChatGPT reduc semnificativ prețul producerii și distribuirii propagandei. De aceea, contracararea noilor campanii de dezinformare necesită, în primul rând, recunoașterea modelului lor de funcționare.

Exit mobile version