Site icon Editia de Dimineata

Intervenție medicală în premieră în medicina veterinară românească

O intervenție chirurgicală realizata în premieră, în medicina veterinară din țara noastră, a dus la salvarea unei cățelușe cu șanse mici de supraviețuire.

Medicii de la clinica Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca i-au extirpat o tumoră de aproape 13 kilograme, care reprezenta mai mult de un sfert din greutatea pacientei Daisy. Patru medici au participat la intervenție, iar cățelușa a trecut cu succes de ce a fost mai greu. Acum așteaptă nerăbdătoare întâlnirea cu stăpâna ei.

Daisy are 11 ani și 50 de kilograme, scrie Ziua de Cluj. Este un metis de ciobănesc german, cu o fire blândă precum îi este și înfățișarea. Stăpâna a adus-o la clinica universității din Cluj-Napoca. Se simțea foarte rău, iar medicii și-au dat seama că trebuie să intervină rapid ca să-i salveze viața.

Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie și Imagistică.

Potrivit medicilor veterinari de la Clinica de Chirurgie a FMV, astfel de intervenții au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice, iar Prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală, explică în detaliu despre ce a fost vorba.

”Acestă intervenție se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică și a avut o greutate de 12,6 kg, depășind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraoperatorii, predispoziția specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiștii noștri de la  Anatomie patologică”.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de  echipa formată din Prof. dr.Florin Beteg, Asist. univ. dr. Cosmin Mureșan și Drd. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de Conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Nicușor Oros.

Alte detalii, AICI.

 

Exit mobile version