Site icon Editia de Dimineata

Interviu: Daniel Rădulescu, un Brâncuși al artei moderne

România nu duce lipsă de talente, iar tânărul artist Daniel Rădulescu a cărui sculpturi au ajuns să fie virale pe internet, este dovada vie a acestui lucru. Născut și copilărind în Brașov, acesta a decis la vârsta de 19 ani să înceapă un nou capitol în viața sa, mutându-se în Capitală. După mai multe job-uri schimbate și eșecuri, Daniel a reușit să își dezvolte propria firmă, iar până în prezent a ajuns să colaboreze cu peste 80 de companii, firme sau artiști, demonstrând că ambiția și pasiunea pot depăși orice obstacole. În 2013, Daniel a realizat grafica din Primăria Municipiului București, iar în 2015 a coordonat 6 artiști pentru a realiza peste 30 de sculpturi la Muzeul Bucovinei din Suceava. Anul 2016 a adus cea mai mare provocare pentru Daniel, acesta coordonând un design de 1200 de metri pătrați în mall-ul Park Lake din București, fiind unul dintre cele mai complexe design-uri din Europa. Edițiadedimineață.ro vă prezintă un interviu inedit cu artistul Daniel Rădulescu.

„Conformismul Social”
danielradulescu.ro

Robert Manea: Cum a început pasiunea ta pentru artă?

Desenez de când mă știu, încă am caietele cu benzi desenate din copilărie la care țin foarte mult. Lucrurile au început să se contureze de prin liceu, când am început să aprofundez grafica tradițională dar și digitală. Iubeam mult ce făceam și puteam să-mi vizualizez viața făcând doar asta.

Robert Manea: Cum te-ai caracteriza?

Cei din jur îmi spun că sunt agitat, ceea ce e drept, sunt un om care obosește greu, îmi mențin un entuziasm destul de constant și îmi place să-i fac pe cei din jur să râdă sau să le ridic moralul dacă îi văd la pământ. Sunt un om care se bucură de lucrurile mărunte, îmi place să cunosc lume nouă și să le studiez personalitatea, merg mult pe instinct și profit din plin de oportunitățile care vin în viața mea.

Robert Manea: Ai avut sau ai un mentor? Unde îți găsești inspirația?

Pot spune că am avut mulți mentori de-a lungul anilor, care au avut un impact și o influență mare asupra mea la momentul lor, atât pe zona de artă, viața de zi cu zi, sau partea de antreprenoriat. Cred că toți suntem influențați de o anumită persoană, în anumite momente mai sensibile ale vieții, în care să ne regăsim încrederea sau speranța, de cele mai multe ori făcând-o probabil inconștient.  Cât despre inspirație, e nevoie să dau o tură prin oraș și să fiu atent la ce se întâmplă în jur. Trăim într-o lume mult prea îmbibată în informații și evenimente, iar pentru mine cel puțin, care abordez destul de mult ființa umana în lucrări, este esențial.

„Equilibrium”
danielradulescu.ro

Robert Manea: Când te-ai simțit cel mai mândru de creațiile tale?

Mândru este un cuvânt mult spus, am simțit o tentă de satisfacție chiar recent, când am împlinit un an de când am început prima lucrare în metal, și am realizat că am făcut 14 lucrări, 4 dintre ele la dimensiuni destul de mari, una din ele realizată din aproximativ 10.000 piulițe din otel, sudate individual.

Robert Manea: Consideri că ceea ce faci tu este un business sau o pasiune?

Este o combinație între cele două, nu poate să fie doar pasiune sau doar business, dacă nu există pasiune cu siguranță nu aș fi petrecut sute de ore în atelier cu masca de sudură pe față, iar de era doar pasiune…cam greu cu supraviețuitul, nu am “luxul” să fiu sprijinit financiar din spate. Viața mea oricum se împarte între viața de artist și viața de antreprenor, dar îmi place mult asta, mi-ar fi tare greu fără una din ele.

„Conformismul Social”
danielradulescu.ro

Robert Manea: Cum se raportează oamenii la ceea ce faci tu?

Captează atenție și interes, feedback-ul de la public este în proporție mare unul pozitiv, unul dintre motive probabil fiind tehnica de lucru, care este foarte rară, pentru că majoritatea sunt realizate din lucruri pe care mulți probabil le-ar fi aruncat sau nu le-ar fi văzut un rost. Metalul este de fel ușor respingător pentru mulți, eu încerc sa-l “încălzesc” prin sculpturile mele, și să scot din el adevărata sa valoare.

Robert Manea: În final, spune-ne te rog, care sunt planurile tale de viitor?

Am în minte un singur lucru: investiția în atelier și în oameni, vreau să am posibilitatea să-mi duc la bun sfârșit toate ideile și să-mi hrănesc sufletul cu cât mai multe informații, pentru a realiza toate ideile și gândurile mele sincere și să scot esența din ele.

„Thinking Outside the Box”
danielradulescu.ro

Mai multe detalii despre Daniel Rădulescu puteți găsi la pagina: danielradulescu.ro

 

[Sursă imagine: danielradulescu.ro]

Exit mobile version