Site icon Editia de Dimineata

Interzis de comuniști: Un artist român, premiat de francezi, va expune pentru prima dată în România

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va găzdui vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură şi desen a artistului român Samy Briss.

După ce a expus de-a lungul timpului la galerii importante din Singapore, Japonia, Elveţia ori Olanda, artistul își va prezenta lucrările în premieră într-un muzeu din România.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, artistul originar din Iaşi se va întoarce în România după 12 ani și va veni pentru prima oară în Oradea.

Expoziţia prezentată la muzeul de aici se numeşte „Mémoires” şi este alcătuită din 110 de lucrări de pictură, sculptură şi desen (adică va fi un solo-show, după cum au transmis organizatorii), din toate etapele de viaţă ale artistului.

Iniţiatoarea şi curatorul expoziției este preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, Adina Renţea, cu peste 30 de ani de experienţă muzeală.

„Mémoires” va putea fi vizitată la Oradea până în 30 aprilie. La vernisaj intrarea va fi liberă, iar apoi prețul unui bilet pentru un adult va fi 25 de lei, fiind valabil și pentru vizitarea celorlalte secții din instituție.

 Cine este Samy Briss?

S-a născut în 18 mai 1930 la Iaşi şi are o poveste de viaţă tumultoasă. „Între 1955 şi 1957, participă la primele expoziţii de pictură şi grafică. Realizează decoruri şi costume de teatru şi lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru Bucureşti, în preajma unor viitori mari regizori.

În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveţia, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, ca mulţi intelectuali români, devine una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist, scrie Bihoreanul.

Prima sa expoziţie de pictură la Bucureşti este interzisă. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959. După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee şi galerii de artă din Viena şi Napoli, realizând nenumărate schiţe ale vremurilor trăite, ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel”, se arată în comunicatul transmis de MŢC.

Câţiva ani mai târziu a fost invitat să expună într-una dintre cele mai importante galerii din Paris, Romanet, unde i s-a propus şi un contract de exclusivitate pe cinci ani, motiv pentru care atunci s-a mutat în capitala Franţei.

„Odată acceptat contractul, urmează, din 1972, primele sale expoziţii în Franţa, Statele Unite şi în întreaga lume. Contactul direct cu experienţe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee, Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, M. Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spaţiul românesc, israelian, francez şi nu numai.

Ca o recunoaştere a artei şi aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, în 2019, Samy Briss a fost numit Chevalier des Arts et des Lettres de către guvernul francez, la propunerea marelui om teatru şi bunului său prieten, Georges Banu”, se mai arată în comunicat.

Artistul şi-a expus nenumărate lucrări şi în galerii din Japonia, Singapore, Germania, Olanda, Ţările de Jos sau Elveţia.

Exit mobile version