Site icon Editia de Dimineata

Intestinul – al doilea ”creier”, responsabil cu buna dispoziție. Sfaturi pentru a-l menține sănătos

Intestinul este considerat ”al doilea creier” al nostru și pe seama lui sunt puse multe dintre bucuriile și problemele noastre. Da, inclusiv buna dispoziție.

După doi ani de pandemie în care am pus pe primul loc sănătatea noastră, paradoxal, tocmai la acest capitol constatăm că avem mai multe probleme decât ne-am fi așteptat.

Mulți dintre români au neglijat în acești doi ani probleme mai vechi de sănătate, acute sau cornice.

La acestea se adaugă probleme de anxietate, dar și cu greutatea corporală, pentru că lucrul de acasă are, pe lângă avantajele evidente, și marele dezavantaj că activitatea fizică scade, ceea ce favorizează creșterea în greutate.

În ceea ce privește problemele gastroenterologice, un semnal de alarmă pentru medici îl reprezintă creșterea numărului de cazuri de cancer de colon și colorectal, deși de câțiva ani există un program național de screening  în România pentru acest tip de cancer.

Aceasta este o metodă de  prevenție care se aplică în masă, cu scopul depisătării precoce a unei  maladii într-un stadiu asimptomatic și precoce, spune doctor Andreea Hortopan, medic specialist Gastroenterologie la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. Andreea Hortopan a fost invitata jurnalistei Maria Țoghină la emisiunea ”Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități.

Medicul a vorbit și despre testele  FIT, care funcționează deja în țări precum Franța.  Acestea sunt distribuite prin medicii de familie și se pot face acasă, asemenea unui test de sarcină sau de COVID-19.

“Cancerul de colon depistat în stadiul precoce este curabil, este vindecabil sută la sută. Există și un program de screening. Metodele de screening se aplică pentru populația între cincizeci și șaptezeci și cinci de ani, adică  populația cu risc mediu,  fără simptome,  fără antecedente familiale,  fără boli genetice, colonice în familie,  fără antecedente de polip sau cancer rectal.  La acestea,  măsurile se aplică într-un mod diferit și pentru această populație există acest test pentru hemoragii oculte, testul FIT, care ar trebui aplicat într-adevăr la nivel  de medic de familie”, a spus medicul.

Program de diagnosticare precoce la Spitalul Militar

În România, Spitalul Militar derulează un program în colaborare cu Coaliţia Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, în încercarea de a diagnostica precoce și preveni cancerul colorectal.

Au participat peste 1.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani din București și Ilfov, iar din testele făcute până acum a reieșit că mai mult de 2% dintre aceștia au prezentat risc crescut de a dezvolta boala.

Din cele 50.000 de teste FIT, care urmează să fie distribuite în special populației vulnerabile prin medicii de familie înscriși în proiect, au ajuns la pacienți 1.054. Doctorii spun că au rezultatul unui număr de 677 de probe. Dintre acestea, un număr de 46 de teste FIT sunt pozitive.

Medicul Adreea Hortopan spune că este un bun început în prevenția cancerului colorectal.

“S-a mai încercat de câteva ori, dar poate că s-a constatat  absența  unui număr suficient de teste, poate că  nu a fost suficient de bine organizat  sistemul de colectare și de citire a testelor. Cum funcționează testul FIT în Franța:  pentru bolnavii care au împlinit cincizeci de ani, medicul de familie trimite în plic  un test care arată ca un test pentru Covid sau unul pentru sarcină. Principiul este destul de asemănător. Pacientul urmează instrucțiunile și, după efectuarea testului, îl trimite înapoi medicului. Dacă testul este pozitiv, pacientul face o colonoscopie pentru diagnosticare mai precisă. Acest test se face, în Occident, o dată la 1-2 ani”.

Alte metode de depistare preococe a cancerului colorectal sunt sigmoidoscopia sau colonoscopia, care permit și  depistarea polipilor  sau a altor probleme de sănătate de la nivelul colonului, spune medicul.

“Sigmoidoscopia  este mai costisitoare, dar are o sensibilitate mult mai mare.  În jur de șaptezeci la sută din cancerele de colon sunt situate la nivelul rectului și al colonulului sigmoid și atunci această depistare prin sigmoidoscopie, deci evaluarea primei porțiuni a colonului,  are o sensibilitate mult mai mare și permite, așa ca și colonoscopia, depistarea și  tratamentul leziunilor descoperite, al polipilor,  adică extragerea lor endoscopică.  Standardul de aur  pentru screening este colonoscopia, care are sensibilitatea cea mai mare”.

Există mai multe motive de îngrijorare în ceea ce priveste  apariția cancerului colorectal, printre cele mai frecvente aflându-se antecedentele genetice sau sângerarea în timpul scaunului.

“Când vobim despre o boală malignă, printre motivele de îngrijorare care ar trebui sa-i determine pe oameni să-si facă o colonoscopie, se numără următoarele: dacă au rude de gradul unu sau doi cu această afecțiune sau cu polipi, dacă au o eliminare de sânge  prin scaun sau o scădere în  greutate nejustificată, mai ales dacă este însoțită de dureri abdominale,  tulburări de tranzit – constipație alternată de diaree – acestea  ar fi simptomele principale” .

Este bine de știut că endoscopia si colonoscopia sunt investigații decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

50% din populația globului are Helicobacter Pylori

Medicul Andreea Hortopan este de părere că tratamentul împotriva Helicobacter Pylori ar trebui făcut doar de pacienții cu probleme de sănătate.

“Tratamentul nu este obligatoriu. 50% din populația globului este infectată cu Helicobacter Pylori. Reacțiile adverse ale medicamentelor antihelicobacter sunt  destul de frecvente și neplăcute,  e vorba de minim două antibiotice. Se tratează populația care într-adevăr are un risc, pacienții care au avut o hemoragie digestivă pe fond de ulcer,  pacienții care au fost operați de cancer gastric. Nu se tratează toți pacienții de  helicobacter pentru că proporția de reacții adverse ar fi mult mai mare decât proporția de beneficii ale tratamentului. Oricum, dieta alimentară nu este un tratament pentru problemele cauzate de  Helicobacter Pylori”.

În dialogul cu ascultătorii postului public de radio, medicul Andreea Hortopan a subliniat importanța alimentației sănătoase, a mișcării și a atitudinii pozitive în prevenirea diferitelor tipuri de cancer și a bolilor gastroenterologice.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 9 -10 mai 2022

Exit mobile version