Site icon Editia de Dimineata

Întoarcerea lui Bibi

S-a dansat mult marți seară. Pe ecranele televizoarelor, de la sediile partidelor, televiziunile transmiteau lideri plesnind de fericire, dansând. Cu kippa pe cap și cu speranța că vor ajunge la guvernare, căci se întoarce Bibi, adică fostul premier israelian Benjamin Netanyahu.

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, s-a clasat marţi în fruntea alegerilor legislative, al cincilea scrutin în mai puţin de patru ani, fiind în pragul unei majorităţi cu aliaţii săi din partide religioase şi de extrema dreaptă pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Potrivit acestor sondaje efectuate de trei mari canale israeliene, partidul de dreapta al lui Netanyahu este creditat cu 30 până la 31 de locuri, din cele 120 din Parlament, înaintea partidului Yesh Atid al premierului în exerciţiu Yair Lapid, care ar intruni între 22 de locuri şi 24 de locuri. Cu aliaţii săi, partidul lui Netanyahu se află în pragul majorităţii, stabilită la 61 de locuri.

Alianţa de extremă dreapta a lui Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir s-a clasat pe locul al treilea cu 14 locuri, aproape la egalitate cu formaţiunea de centru-dreapta a lui Benny Gantz (11 până la 13 locuri).

Spre deosebire de scrutinele precedente, partidele arabe israeliene s-au prezentat în ordine dispersată pe trei liste: Raam (islamist moderat), Hadash-Taal (laic) şi Balad (naţionalist).

Potrivit sondajelor, partidul Raam al lui Mansour Abbas, care susţinuse – fapt inedit – coaliţia condusă de Yair Lapid, a obţinut cinci locuri. Lista Hadash-Taal a câştigat patru locuri, în timp ce Balad nu a obţinut niciunul.

La stânga, Partidul Muncii (Avoda) este creditat cu cinci până la şase locuri, în timp ce formaţiunea Meretz are patru până la cinci.

Partidele ultra-ortodoxe, aliate ale fostului premier Netanyahu, au 10 locuri pentru Shass (sefard) şi şapte pentru „Iudaismul unificat la Torah”, potrivit acestor sondaje.

La ora 20:00 (18:00 GMT), prezenţa la vot era de 66,3%, cu 5,4% mai mult decât la ultimele alegeri legislative din martie 2021.Este şi cea mai mare rată de participare din 1999, potrivit comisiei electorale.

UPDATE

„Suntem aproape de o mare victorie”, a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi religioşi şi de extrema-dreapta pe calea întrunirii unei majorităţi, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie”, s-a adresat Netanyahu susţinătorilor său care s-au adunat la Ierusalim.

„Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelordin aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului”, a adăugat Netanyahu, care are cea mai îndelungată experienţă ca prim-ministru din istoria ţării.

Judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri, un subiect pe care nu l-a abordat în discursul său de miercuri dimineaţa, Netanyahu a pierdut anul trecut puterea în favoarea unei coaliţii conduse acum de centristul Yair Lapid.

„Trebuie să aşteptăm rezultatele finale”, pentru că „nimic nu este decis” la alegerile legislative israeliene, a declarat, la rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid.

Proiecţiile canalelor israeliene plasează Likud-ul pe primul loc la alegerile legislative cu aproximativ 30 de locuri, înaintea partidului Yesh Atid al lui Lapid, cu aproximativ 24 de locuri.

Exit mobile version