26 septembrie 2020, 23:58

Între viață și pustiu – Poveștile unor locuri rămase în singurătate

Există locuri ce stârnesc interes, curiozitate, chiar și atunci când, aparent, nu au nimic spectaculos de arătat lumii. Când tihna, viața, bunăstarea pe care, poate, le-au avut cândva, au pălit. Și atunci, vrei să afli mai multe despre ele, să le descoperi poveștile – cum s-a întâmplat ca orășele și sate cândva populate să fie lăsate în singurătate.

Am căutat câteva din așa-numitele orașe fantomatice sau orașe-fantomă, care au rămas doar cu case și clădiri vechi, părăginite, distruse. Atât. Locuri care au fost cândva casă pentru oameni, dar acum sunt doar invadate de natură, așa cum este orice loc pustiu. Doar din când în când, turiști și fotografi se mai plimbă printre clădirile îmburuienate.

Prîpeat, Ucraina | Credit foto: vichev_alex/Shutterstock; Sursa foto: Love Exploring

Prîpeat și Cernobîl, Ucraina

Aflat în nordul Ucrainei, în apropiere de granița cu Belarus, Prîpeat este probabil cel mai cunoscut oraș-fantomă din lume. Dar dacă despre acest loc nu știe poate toată lumea, de Cernobîl probabil că s-a auzit mai mult.

Prîpeat a fost construit odată cu Centrala Atomoelectrică Cernobîl, în 1970, și a fost declarat oraș în 1979. Aici au locuit în jur de 50.000 de lucrători. A doua zi după accidentul nuclear din 26 aprilie 1986, când s-a produs o explozie a centralei și zona a fost contaminată radioactiv, aceștia au fost evacuați și au părăsit definitiv orașul.

La fel, Cernobîl (cuvânt ce înseamnă iarba neagră), oraș aflat la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de Prîpeat, a fost locuit de aproximativ 14.000 de oameni și părăsit în 1986. Totuși, deși este pustiu în mare parte, Cernobîl a fost renovat pe alocuri și mai trăiesc acolo câțiva oameni care și-au pus pe case panouri pe care au scris că acolo locuiesc încă proprietarii.

Accidentul de la Cernobîl, cum este numit dezastrul provocat de centrala atomoelectrică, a fost declarat cel mai grav din istoria energiei nucleare. Centrala se află în apropiere de Prîpeat.

Astăzi se organizează și scurte tururi ghidate în Cernobîl și Prîpeat.

Oradour-sur-Glane, Franța – vedere aeriană | Credit foto: maxppp; Sursa foto: France3-regions

Oradour-sur-Glane, Franța

Ruinele acestei cândva pitorești așezări rurale din Franța sunt acum păstrate ca o aducere-aminte a unei atrocități din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De altfel, în apropiere a fost întemeiat un alt sătuc populat acum, însă președintele Charles de Gaulle a cerut ca satul vechi, distrus, să fie păstrat ca memorial.

În 10 iunie 1944, Das Reich, una dintre cele 38 de divizii Waffen-SS, i-a ucis pe toți cei 642 de locuitori ai satului: bărbați, femei, copii, tineri și vârstnici. Bărbații au fost împușcați, iar femeile și copiii au fost arși de vii în incinta bisericii.

Poveglia, Italia | Sursa foto: Historic Mysteries

Poveglia, Italia

Este o insulă mică în Laguna Venețiană, menționată într-un document din anul 421. Începând cu anul 1776, timp de o sută de ani, insula a fost folosită ca o zonă de carantină – cuvânt ce vine din quarante, patruzeci (de zile), perioada de durată a carantinei. Aici erau aduși și abandonați bolnavii de ciumă și alte maladii, considerați un pericol pentru ceilalți. Apoi insula a avut, până în 1968, un spital pentru persoane cu boli psihice. După închiderea spitalului, insula a fost părăsită și nimeni nu mai trăiește acolo.

Belchite, Spania | Credit foto: KarSol/Stutterstock, Sursa foto: Love Exploring

Belchite, Spania

Se spune că este unul din cele mai bântuite orășele din lume. Situat la aproximativ 60 de kilometri de Zaragoza, acest orășel a fost distrus aproape în întregime în timpul unei sîngeroase bătălii din vremea Războiului Civil  Spaniol. După terminarea acestui război, s-a decis ca Belchite să rămână așa cum a fost lăsat în urma luptei, ca un memorial pentru cei 3000 de oameni uciși atunci.

Oamenii din apropierea orășelului spun că, în fiecare zi, la ora amurgului, se aud pe străduțele din Belchite strigătele înăbușite în lacrimi ale unui băiețel care își caută mama.

Bodie, Statele Unite ale Americii | Sursa foto: Thrillist

Bodie, America

Bodie a fost imaginea perfectă a orașului din vestul cel sălbatic. Un fost orășel cu mine de aur, aproape de granița cu Nevada, Bodie era cândva plin cu cârciumi în care, alături de mineri, își făceau veacul pe acolo, bețivi de meserie, tâlhari, prostituate.

Dată fiind bogăția pe care a stat, a avut perioada lui de glorie, însă oameni prea nesăbuiți. Toți au fost nevoiți să părăsească Bodie după ce instalațiile de la mină au ars într-un incendiu. A devenit unul dintre cele mai cunoscute orașe-fantomă ale Americii.

Așezarea din secolul al XIX-lea a păstrat multe dintre clădirile originale, aflate în diferite stadii de degradare, dar și artefacte și cimitirul masonic. În Miners Union Hall este amenajat un mic muzeu cu obiecte ce au fost folosite în minerit. În apropiere este Standard Gold Mill, cu mașini utilizate în industria minieră și informații despre procesul de extracție a aurului.

Pyramiden, Norvegia | Sursa foto: jonaa

Pyramiden, Norvegia

Undeva între Norvegia și Polul Nord, în arhipelagul norvegian Svalbard, este un fost oraș sovietic acum abandonat. Proprietara așezării, unde au locuit cândva în jur de o mie de persoane, este o companie minieră sovietică. Orășelul avea teatru, bibliotecă publică, școală, complex sportiv, inclusiv o cantină deschisă în fiecare zi non-stop.  Pyramiden a fost fondat de suedezi în 1910, vândut Uniunii Sovietice în 1927 și închis definitiv în 1998, cu majoritatea clădirilor vechi încă în picioare. O statuie a lui Lenin încă e acolo pe soclu și supraveghează orașul pustiu.

Se poate ajunge aici pe apă sau cu un snowmobil, dar se fac și tururi cu ghizi. Cu toate că proprietara locului a rămas aceeași companie rusească, nu există restricții pentru acces în oraș. În schimb, deși clădirile sunt toate părăsite, accesul în interiorul acestora se face doar cu permisiunea proprietarului.

După o perioadă de amenajare a locului în scop turist, acum există în Pyramiden chiar un hotel  și se poate petrece o vacanță în orașul-fantomă ce va rămâne la fel, deoarece nu există intenția de a fi refăcut în întregime și readus la viață.

 

Imber, Anglia | Sursa foto: Wikipedia

Imber, Anglia

Aflat într-o zonă izolată, în Salisbury Plain, regiune ce cuprinde mai multe așezări mici, în satul Imber nu mai sunt locuitori din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1943, întreaga populație a fost evacuată și satul a devenit scenă pentru exerciții militare ale trupelor americane ce se antrenau pentru invazia din Normandia.

După război, mulți săteni au vrut să se reîntoarcă la casele lor, însă nu li s-a permis. Satul a rămas sub supravegherea Ministerului Apărării din Marea Britanie și accesul non-militar este restricționat la câteva zile pe an (de genul, porților deschise), când poate fi vizitat.

Döllersheim, Austria | Credit foto: GuentherZ/Wikimedia; Sursa foto: Wikipedia

Döllersheim, Austria

Este un sat abandonat, aflat la aproximativ 110 kilometri de Viena. În apropiere de acest sat, s-a aflat cătunul Strones unde, în 1837, s-a născut tatăl lui Adolf Hitler. După Anschluss, anexarea Austriei de către Germania nazistă, în 1938, Hitler a ordonat ca Döllersheim și alte sate și cătune din împrejurimi să fie evacuate. Zona a fost atunci folosită pentru antrenamente și teste militare.

Acum întreaga zonă aparține Forțelor Armate din Austria. Totuși, din 1981, câteva locuri din fostele așezări pot fi vizitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.